10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноКнига: „Боговете на града” – 12 разказа за съвременния човек

Книга: „Боговете на града” – 12 разказа за съвременния човек

-- Реклама --

Текст Валери Малушев

Всеки от 12-те разказа в книгата „Боговете на града” е сам по себе си сюжет за роман. Авторът обаче остава в късия разказ като си запазва правото на финала, събирайки нишките на отделните истории, да ни поднасе изненада. Всъщност, изненадите в този сборник са няколко, но за това ще стане дума малко по-нататък.

Боговете на града” е първата книга на Емил Ценов, който от дълги години живее във Виена и се занимава с маркетинг, реклама, стратегии и иновации. Той подхожда към нея сериозно, отделяйки й две години и доверявайки се на редакторската работа на един от най-добрите специалисти по българска литература – доц. Роман Хаджикосев. В резултат се появява стегнат сборник с разкази, посветени на съвременния градски човек – забързан, амбициозен, търсещ, но и чувствителен, раним, романтичен. Типажите са изключително разнообразни – от банкови чиновници, през спортист и бижутер до съвременната Афродита, а в един от разказите главен герой се оказва асансьорът, който влиза в ролята на бог и раздава справедливост. „Обикновено те са сериозни хора, застанали зад гишета, зад бюра и стъкла (без значение блиндирани или не), в овехтели или луксозни офиси, гледат на нещата около себе си с високомерието, която им дава логото на фирмата, делово или начумерено ви разясняват процедурите, които сте пропуснали, проявяват симпатия или са безразлични… А всъщност крият своите омрази, болки и страхове”, пише в рецензията към книгата доц.Хаджикосев. „И никой не може да предположи какво се случва зад присвитите им очи. Емил ни разкрива чрез своите персонажи именно онези тъмни енергии, които стоят в латентна форма и чакат някакъв външен повод, някаква колизия или просто дочут разговор, за да се отприщят. Тогава моралният казус за добро и зло, за справедливо и несправедливо се релативизира. Той става функция на лична преценка, на мяра, измервана спрямо субективния интерес. Така героите придобиват божествени правомощия”.

Авторът сам споделя: „Интересна ми е психологията на хората, техните мотиви, реакции и взаимоотношения. Ако ние разбираме тези неща у другите по-успешно, това би довело до едно по-добро общество. Голяма част от сегашните проблеми с разпада на морала, отношенията, семейството, приятелствата и т.н. идват именно от нежеланието да изслушаме и разберем другия.“

За изграждането на по-плътния образ на героите допринася и езикът на автора – стегнат, концентриран върху случката и лишен от излишни украшения и описания. Емоциите и чувствата се изразяват чрез динамиката на действията на персонажите, а не чрез тяхното директно описание. Книгата се чете леко и не случайно в повечето отзиви читателите подчертават факта, че не могат да я оставят. Веднъж потопили се в случката, не можем да оставим разказа по средата, защото желанието да разберем края е твърде голямо. А там, в последния пасаж, винаги е заключена изненадата. Краят на всеки разказ е неочакван, на пръв поглед алогичен и точно затова въздействащ и провокиращ. След него неизбежно се връщаме назад към постъпките на героя, за да открием онези детайли в поведението му, довели именно да този завършек.

Друга изненада на книгата е, че зад нея не стои издателска къща и няма да я намерите в книжарниците. „Боговете на града” е личен проект на своя автор, който издава сборника сам, а средствата от печалбата ще бъдат дарени за деца в неравностойно положение. В този смисъл книгата отправя и едно предизвикателство към съвременното книгоиздаване – доколко успешна може да бъде книга, зад която не стои рекламата и разпространителската мрежа на определена издателска фирма? Емил Ценов е маркетолог и знае, че когато един продукт е добър, той ще намери своето място на пазара. Затова създава уебсайт, на който книгата е представена, заинтересованите могат да прочетат два разказа и ако искат да продължат пътешествието си в света на съвремения българин – да я поръчат. Тя се продава като книжно тяло и в електронен формат (MOBI (Kindle), EPUB и PDF). Досега се рекламира в социалните мрежи – предимно Facebook и Twitter и намира изключително радушен прием. Многото продадени екземпляри, положителните рецензии в Goodreads и на страницата на „Боговете на града” във Facebook показват, че авторът очевидно е успял да постигне целта си – да предложи интересна и четивна книга.

За българите, живеещи във Виена, „Боговете на града“ крият и допълнителна изненада – част от действието на някои разкази се развива в австрийската столица, така че в описанието на паркове и улици, читетелите ще разпознаеят любими места.

„Боговете на града” може да поръчате и от Австрия на www.godsoft.city

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации