8.6 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПутин във Виена – свободна журналистика и газ

Путин във Виена – свободна журналистика и газ

-- Реклама --

Една от най-коментираните теми около посещението на руския президент Владимир Путин във Виена на 5 юни бе даденото от него интервю за австрийската телевизия ORF. То ще са запомни не толкова с отговорите на интервюирания, а с въпросите и поведението на австрийския журналист Армин Волф.

Въпреки многото предварителни уговорки (интервюто да не се прави от кореспондент в Москва, минимум 15 минути от него да бъдат излъчени в прайтайма на телевизията, преводът да бъде поверен на преводачи от Кремъл), Путин не е поискал предварително въпросите. Интервюто на известния журналист Армин Волф се превърна в истински хит в международната преса и социалните медии в цял свят. Волф получи стотици поздравления от колегите си, показвайки как се държи един добре информиран, знаещ и свободен журналист. Той не се поколеба да зададен необичайни въпроси (полуголите снимки на руския президент, правени не от папараци, публикувани официално от Кремъл), нито спести теми като Украйна, Крим, Сирия, Навални, връзките на Путин с хора от личното му обкръжение, свалянето на малоазийския самолет, влияние в изборите в САЩ, отношения с ЕС. Интервюто е важно не заради отговорите на руския президент, защото той не каза нищо ново, а заради поставените въпроси и несъгласието на журналиста с получаваните отговори. Армин Волф се противопоставяше с факти, които Путин не можеше да отрече и затова влезе настъпление, но нито за момент не загуби самообладание и не излезе от приетата рамка на защита – Западът има предразсъдъци спрямо Русия, разследванията се правят без участието на руски експерти, каквото правим, ние го правим за добро, спазвайки законите и правилата на демокрацията.


Цялото интервю на Армин Волф с Владимир Путин за ORF може да видиte ТУК

Превод на интервюто на английски може да намериte ТУК


Интересен момент беше спорът между двамата за Крим. Путин каза, че вече е обяснил, че не става дума за окупация на Крим от руски войски, а за постоянно пребиваващ руски контингент. Тук Армин Волф практически го обвини в лъжа, припомняйки му собствените първоначални твърдения, че войниците без опознавателни руски знаци били местни доброволци, след което е признал, че са руски военнослужещи, изпратени в Крим.

Темата за Украйна също е добре застъпена в интервюто. Путин обичайно се опита да заклейми украинците и игнорира споменатите от интервюиращия най-нови доказателства от международното разследване за проследения маршрут на смъртоносната ракета “Бук” от района на Курск в Русия до Донбас в Украйна. Волф обаче няколко пъти припомни, че въпросите му са насочени към руската позиция и действията на руската държава, а не към това какво прави или не прави Украйна. Тук Путин даде паралели между Косово и Крим, но австрийският журналист му припомни, че практически никой в света не признава отделянето на Крим за разлика от случая с Косово. След кратка словесна престрелка по темата за референдума в Украйна и след като Путин каза, че не е нужно никой да признава волята на гражданите да се самоопределят на определена територия, Армин Волф попита: „Мога ли да се хвана за думите Ви?” Със самочувствие русият президент отговори: „Опитайте”. Тук дойде въпросът: „Ако това е така, очевидно жителите на Чечня, Дагестан и Ингушетия също биха могли да организират референдум и да се отделят от Русия? Или да си организират ислямски халифат на Вашата територия?” Путин практически не отговори, наблягайки на позволението чеченците да имат своя автономия. „Пък и на Запад никой не би искал създаването на ислямски халифат в Русия“, каза той, измествайки акцента на зададения му въпрос.

Обстойно бе застъпен и петербургската „фабрика за тролове“, която с фалшиви профили се опитва да влияе на обществения дебат на Запада. По този начин фирмата „Интернет рисърч ейджънси“ на олигарха Евгений Пригожин, наричан от руските медии „готвача на Путин“, оказва влияние на изборите по цял свят. Путин нарече това обвинение „смехотворно“. „Колко трябва да са затънали медиите и политиката на Запад, щом един ресторантьор от Русия може да влияе на изборите в Европа или в САЩ?“ Действията на Пригожин са си негова лична работа, руската държава няма нищо общо с това. Армин Волф обаче не се отказа и цели три пъти се опита да изясни въпроса, припомняйки, че Пригожин не е просто „готвач”, а притежава многобройни компании. Тук Путин направи сравнение с американския милиардер с унгарски корени Джордж Сорос , „който по цял свят се меси във всевъзможни неща”, но отново не даде ясен отговор на поставените му въпроси.


В рамките на визитата си във Виена руският президент се срещна с колегата си Александър ван Дер Белен и с австрийския канцлер Себастиан Курц. Това бе първото посещение на Путин на Запад след преизбирането му на поста през март.

Владимир Путин по време на срещата си със Себастиан Курц и вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе
снимка apa/robert jaeger

Повод за гостуването на Владимир Путин бе 50-та годишнина от подписването на първия дългосрочен договор за покупка и доставка на газ от СССР в Австрия. OMV е първата европейска компания, подписала договор със съветското обединение „Съюзнефтеекспорт“ през периода на Студената война през 1968 година. Тогава синьото гориво се доставя от Западен Сибир в газоразпределителния пункт в Баумгартен, който в момента е най-големият газов център в Австрия и е врата за руския газ към Западна Европа.

Руската „Газпром експорт“ и австрийската енергийна компания OMV Gas Marketing & Trading GmbH сключиха споразумение за доставка на руски газ до 2040 година, предаде ТАСС. Документът бе подписан тържествено в присъствието на руския президент Владимир Путин и австрийския канцлер Себастиан Курц.

За „Газпром“ споразумението бе подписано от президента на концерна Алексей Милер, а от австрийска страна – от президента на OMV Райнер Зеле.

По време на посещението на Путин във Виена бяха сключени още редица двустранни споразумения на церемонията в двореца „Хофбург“.

Външнополитическите ведомства на двете страни сключиха протокол за изменение на руско-австрийската конвенция за избягване на двойното данъчно облагане за данъци върху доходите и капиталите.

Сред подписаните документи има и две регионални споразумения.


 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации