18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалокултураизкуствоИзложбата „70 години Национална галерия. Европейски диалози” гостува в БКИ”Дом Витгенщайн”

Изложбата „70 години Национална галерия. Европейски диалози” гостува в БКИ”Дом Витгенщайн”

-- Реклама --

В изложбените зали се представят 32 платна на 32-ма утвърдени български творци

В годината на Европейското културно наследство и българското председателство на Съвета на Еверопейския съюз Националната галерия отбелязва своя 70-годишен юбилей. Изложбата „70 години Национална галерия. Европейски диалози” е едно от събитията, посветени на тази годишнина, и бе открита на 26 април в София. От 5 юни тя ще може да се види и в залите на БКИ”Дом Витгенщайн”.

Платна на художници като Александър Мутафов, Атанас Яранов, Дечко Узунов, Георги Божилов, Генко Генков, Магда Абазова, Сирак Скитник, Цанко Лавренов, Вера Недкова, Златю Бояджиев и др. ще бъдат изложени във Виена. Изложбата илюстрира участието на Националната галерия в европейския културен живот през изминалите 70 години и ще бъде открита в присъствието на директорката й Слава Иванова. Художниците ще бъдат представени от изкуствоведа проф.д-р Улрих Гансерт.

„Когато обмисляхме как най-добре да отбележим 70-те години, в които Националната галерия е самостоятелна институция, решихме да се върнем назад във времето и да видим как през всичките тези години тя се е вписвала в европейския културен живот. Оказа се, че наши платна са показани в над 200 изложения в престижни музеи и галерии в Европа“, каза специално за Меланж Булгарен директорката на Националната галерия Слава Иванова. Докато за събитието в София са били подбрани 70 произведения, участвали в 40 изложби, поради по-малкото пространство във Виена пристигат 32 картини, които са знакови за колекция „Българско изкуство“ на галерията.


Интересен факт е, че две от творбите в настоящата експозиция вече са били представяни във Виена. Това са „Момиче, което се реши“ на Иван Ненов и „Синьо канапе“ на Георги Божинов (Слона). Те са участвали в изложбата „Жената в българското изкуство“, организирана в австрийската столица през 1976 г.


На изложбата в БКИ“Дом Витгенщайн“ ще бъде показана и емблематичната картина на Бенчо Обрешков „Дамски портрет“. През 1937 г. тя участва в световното изложение в Париж и печели златен медал
снимка Национална галерия

Освен в София, „70 години Национална галерия. Европейски диалози” ще бъде представена единствено във Виена и ще остане тук до 31 юли 2018 г. Изложбата се явява и „своеобразно знаково предаване на щафетата на европейското председателство“, допълва Слава Иванова.

 

Изложба „70 години Национална галерия. Европейски диалози”

КОГА: 5 юни 2018 от 19.00 ч.

КЪДЕ: БКИ”Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18, 1030 Виена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации