17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноИзложбата „Сила и дух” показва красотата на българските икони в криптата на...

Изложбата „Сила и дух” показва красотата на българските икони в криптата на църквата „Св.Петър” във Виена

-- Реклама --

Втората самостоятелна изложба в църквата „Св.Петър” на художничката Стефка Николова ще продължи до 13 юни

снимка Марио Николов

Голям плакат до самия вход на красивата църква, намираща се на метри от централната улица „Грабен”, привлича вниманието на виенчани и гости на столицата. В прохладната крипта на „Св.Петър” са изложени 23 ортодоксални и една католическа икона, 5 инициала и дървена кутия за Библия, дело на художничката Стефка Николова.

Изложбата под наслов „Сила и дух” събира икони на светци и библейски сюжети, изпълнени в разнообразна иконографска техника. Тук са Владимирска Богородица, св.Николай и св.Василий, изображения на св.Михаил, апостолите Петър и Павел, апостол Тома и др. Специално внимание е отделено и на иконите представящи, Благовещение и Дева Мария. Изложена е и една католическа икона на св.Георги, която грее с по-ярките си цветове и е позлатена с 23-каратово злато.

Изложбата предизвиква голям интерес, а няколко икони вече са заминали за Англия и Южна Корея. Много посетители ежедневно се спират пред изображенията и проявяват интерес към символиката, скрита в тях.

„Православната икона не е само картина, съдържаща религиозна информация. Тя е много повече от едно изображение”, споделя художничката. Затова и творческият процес по създаването им не е лесен, въпреки спазването на канона при изграждането на образа на светците, защото магията е в погледа на светеца. „За мен е много важно той да гледа топло и благо, така че човек да изпитва вътрешното желание да стои пред иконата”.

Много гости дойдоха на откриването на изложбата „Сила и дух“
снимка Марио Николов

Особено акцент в сбирката е картината, на която каноничният образ на свети Георги е изнесен от библейската сцена и „вкаран” е нова образна среда. Преплитането на религиозния сюжет с реалността е съвместна работа на художничката и съпруга й Марио Николов, също художник, известен с абстрактните си картини. Този новаторски подход е възприет много добре от служителите в църковния храм, които проявяват голям интерес към творчеството на Стефка Николова.

Картината с образа на св.Георги е съвместна работа на художниците Стефка Николова и Марио Николов

Изложабта „Сила и дух” може да бъде разгледана всеки ден до 13 юни 2018 от 13 до 18 ч в криптата на църквата „Св.Петър” във Виена.

“Сила и дух“

30 май – 13 юни 2018

всеки ден от 13.00 до 18.00 ч.

Peterskirche, Petersplatz, 1010

 

Стефка Николова
снимка Марио Николов

Стефка Николова живее и твори във Виена. Освен с иконопис тя се занимава активно и с реставрация. Нейно дело е възстановеният български военен паметник в Централния гробищен парк на Виена. Художничката има изложби в галерия „Вива Арт” във Виена, в БКИ”Дом Витгенщайн”, галерия „Гама” в Цундорф, Велехрад. Нейни картини се намират в частни колекции в България, Австрия, Швейцария, Испания, САЩ. Умението да се изобразяват светци, тя предава на деца и възрастни, организирайки специализирани уъркшопове и семинари.

 

________________

Още по темата:

Изложбата „Вяра в цвят” представя ортодоксални икони в църквата „Св.Петър” във Виена

Български военен паметник в сърцето на Виена

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации