6 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияБългарите в Австрия почетоха 142-та годишнина от смъртта на поета-революционер Христо Ботев

Българите в Австрия почетоха 142-та годишнина от смъртта на поета-революционер Христо Ботев

-- Реклама --

С поднасяне на цветя на паметника на Христо Ботев във ВИП парка на ЮНЕСКО в град Голс, Бургенланд и празнична програма представители на българската общност в Австрия почетоха паметта на големия поет и революционер. По традиция събитието се организира по инициатива на Българската културно-просветна организация“Кирил и Методий“ и се провежда с подкрепата на БКИ“Дом Витгенщайн“ и българското посолство във Виена. Тази година то бе под патронажа на кмета на община Голс Ханс Шрамел и посланика на България в Австрия Н.Пр. д-р Иван Сираков.

В краткото си приветствие към събралите се българи кметът на град Голс Ханс Шрамел припомни приноса на покойния професор Ник Тиц за поставянето на бюст паметника на националния ни герой във ВИП парка на ЮНЕСКО. В словото си проф.Румяна Конева акцентира върху живота и делото на големия поет и подчерта нуждата от неговата сила, енергия и дух в днешния свят.

Цветя пред паметника на Ботев поднесоха председателят на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“ Бойчо Дамянов, проф. Конева и посланик Сираков.

Бойчо Дамянов и Александра Зидарова поднасят цветя пред паметника на Ботев от името на БКПО „Кирил и Методий“

Празничната програма продължи с изпълнения на певческия хор към БКПО, рецитал по стихове на Ботев и изпълнения на танцов ансамбъл „Пендари Виена“, както и на детската танцова група към българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ с ръководител Галя Милева.

_____________

Още по темата:

Проф.Ник Тиц и паметникът на Христо Ботев в Австрия

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации