7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноКристиан Таков, Лозан Панов и гражданското общество

Кристиан Таков, Лозан Панов и гражданското общество

-- Реклама --

Връчването на награди по време на форума „Върховенство на справедливостта и правосъдието“ отново припомни за необходимостта от силно гражданско общество

Първият носител на наградата „Признание за битка за право и справедливост”  на името на починалия доцент по право и общественик Кристиан Таков е председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Наградата е учредена от фондация „Кристиан Таков” и бе връчена на съвместна церемония с неправителствената организация „Инициатива Правосъдие за всеки” вчера в София по време на форума „Върховенство на справедливостта и правосъдието” от майката на Кристиан Таков Галя Йончева. В краткото си емоционално слово тя отбеляза припокриването на високи морални принципи у двамата юристи. В отговор Лозан Панов отбеляза, че за ограничаване на злото са необходими непрестанни, ежедневни усилия, които при всички случаи са неблагодарни, а може да се окажат и опасни.


Лозан Панов: Ще Ви призная, че досега винаги отклонявах предложенията да бъда номиниран за награди. Част от битката ми със суетата е да съзнавам, че това, което правя, е нормалното и затова съм там, където съм. Напълно разбираемо е, когато си заобиколен от управници, повечето от които са прегърнали властта, но са се отвърнали от Бог, нормалното да се отличава като изключение.
Приех да бъде номиниран за тази награда заради Кристиан Таков – свободния човек, достоен за възхищение.

Цялата реч на председателя на Върховния касационен съд по време на церемонията може да прочетете ТУК


Това събитие е изключително важнo не само, защото събира в едно изречение светли умове като Кристиан Таков и Лозан Панов, но и защото за пореден път поставя с острота темата за справедливостта и законността в България.

Още със създаването си фондация „Кристиан Таков” определи като своя мисия утвърждаването на ценностите, които осмислиха живота на известния български юрист, преподавател и общественик, а именно: приобщаване на млади българи, бъдещи юристи и всички будни български граждани към идеите за справедливост, етика и морал.

За това е важно да си припомняме по-често думите на Кристиан Таков: „Не чакайте Армагедон. Армагедон е повсеместен и ежедневен. Просто участвайте в него. Страните са неясни само на пръв поглед. И по-добре изберете да сте от лошите, отколкото да шарите между фронтовете. Предателите общо взето не успяват много“.

Не е време за мълчание, нито само за приказки. Докато мнозинството български граждани се примиряват с ежедневното насилие над справедливостта и търсят решение на проблемите си навън, България няма да се промени и ще продължи да се гърчи в ръцете на мафия и корупция. Непримиримостта и нетърпимостта към липсата на морал и човечност трябва да се превърнат в норма на поведение. Затова е необходимо силно гражданско общество. Такова, каквото Кристиан Таков се бореше да създаде.

Обществен съвет към сдружение „Правосъдие за всеки“ отличи с признания в 7 категории, включително за студентски статии на тема „Съдебната реформа през погледа на младите“.

Признание за преподавател по политология получи проф. Николай Найденов от СУ „Св. Климент Охридски“. С признания за личност с активна гражданска позиция и за колективна активна гражданска позиция бяха удостоени Велислав Минеков и гражданско сдружение БОЕЦ.  Адвокат Стефан Левашки, който е и председател на Пловдивската адвокатска колегия, получи приза за правозащитник. Конкретно бе посочено, че той е поел про боно защитата на бездомника от Пловдив, обвинен и осъден за подпалването на тютюневия склад.

Четирима журналисти получиха признанието като знак за значението на журналистическите разследвания и анализи на медиите в битката за независима съдебна власт: Димитър Стоянов (сайта „Биволъ“), Силвия Великова (БНР), Зорница Маркова и екип по проекта КТBfiles за книгата „Държавата КТБ“ и Полина Паунова (Медиапул) бяха единодушно отличени от обществения съвет.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации