17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия планира да обвърже получаването на гарантирания социален минимум със знания по...

Австрия планира да обвърже получаването на гарантирания социален минимум със знания по немски

-- Реклама --

Новите правила предвиждат чужденците да не могат да кандидатсват за социална помощ през първите пет години от престоя си. Познания по немски гарантират получаването на 300 евро допълнително

Себастиан Курс (в ляво) и ХайнцКристиан Щрахе (c) APA/AFP/ALEX HALADA

След годишната среща на коалиционните партньори, приключила в понеделник в Мауербах край Виена, Народната партия на Себастиан Курц и Партията на свободата на Хайнц-Кристиан Щрахе излязоха по-единни от всякога особено по въпроса за „новото социално равенство“. Едно от основните решения на правителството е свързано с получаването на така наречния гарантиран социален минимум или социално подпомагане до границата на екзистенциалния минимум в Австрия (Mindestsicherung). Досега размерът на получаваната сума варираше в отделните провинции, но ако планираните промени бъдат приети от парламента, ще бъдат въведени общи правила. Очаква се новият закон да бъде внесен и евентуално приет от парламента през септември.

Една от основните промени в него е свързана с разликата, която се въвежда в статута на чужденците, които вече живеят в Австрия и такива, които са нови в страната. Така за граждани на трети държави, както и за такива на ЕС, се въвежда изчаквателен период от пет години. Целта на това ограничение е да се спре социалният туризъм.

Размерът на социалната помощ се предвижда да бъде 563 евро на месец. Бонус от 300 евро може да получи всеки, който е завършил задължителните степени на образование в Австрия или отговаря на определени изисквания като познания по немски на ниво В1, интегриране в обществото, завършени квалификационни курсове и др. Ако тези изисквания не са изпълнени, нуждаещият се ще получи само сумата от 563 евро на месец. По думите на канцлера Курц знаенето на езика ще бъде „ключът” към получаването на социална помощ от държавата.

Юристи и експерти коментират, че подобна регулация нарушава конституцията на Австрия и законите на Общността относно свободата на установяване, които изискват всички граждани на държавите-членки да бъдат третирани еднакво. Австрийското правителство е убедено, че предлаганите промени не се конфронтират със съществуващите правила и е твърдо решено да прокара закона.


Гарантираният социален минимум или социално подпомагане до границата на екзистенциалния минимум в Австрия (Mindestsicherung) е държавна социална помощ, която има за цел да подпомага постоянно пребиваващите в Австрия в случай на нужда чрез покриване на екзистенциалните им нужди.Тази помощ се отпуска само при определени условия и е предвидена в рамките на социалното подпомагане като финансова помощ до настъпване на нова трудова заетост или преодоляване на извънредната ситуация. Австрийското правителство изплаща близо 1 млрд. евро годишно като гарантиран социален минимум като близо 600 млн. се изплащат във Виена.


 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации