Тържествен концерт на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел” в катедралата „Св.Стефан” във Виена

18. май 2018 | By | Reply More

Концертът е посветен на края на българското председателство на Съвета на Европейския съюз

В края на юни България официално ще предаде ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз на Австрия. Този повод ще бъде отбелязан с тържествен концерт на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел”. Ангелогласните гласове на българските хористи ще се понесат в красивата катедрала „Св.Стефан” в центъра на Виена, която ще бъде домакин на събитието.

Камерният ансамбъл “Йоан Кукузел – Ангелогласният” е създаден през 1967 г. от група ентусиасти и е първият състав представил на концертния подиум в България и чужбина старинните православни български песнопения.

В продължение на повече от 40 години вокалният ансамбъл осъществява редица концерти в България и в много европейски страни, както и множество звукозаписи. Представянето на ансамбъла на международните фестивали за старинна музика в Париж, Авиньон, Стари Сонч, Единбург, Бидгошч, Ченстохова, Рим, Краков, Санкт Петербург, Москва, Нови Сад, Белград, е безспорно доказателство за международния му авторитет.

Сред най-престижните изяви на ансамбъла през последните години са участията му в тържествения концерт на 24 май 2002 г. в зала № 1 на НДК пред папа Йоан-Павел ІІ, в тържествения концерт по повод подписването на договора за присъединяване на България към Европейския съюз, изнесен в Двореца на културата в Лисабон, Португалия, през пролетта на 2005 г., в тържествения концерт в навечерието на влизането на България в Европейския съюз, изнесен в Рим, Италия, на 30 ноември 2006 г. в известната базилика „Санта Мария Маджоре”, който бе записан от Радио Ватикана и издаден на компактдиск.

Тържествен концерт на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласния”

КОГА: 12 юни 2018 от 20.30 ч.

КЪДЕ: Катедралата „Св.Стефан”

Stephansplatz 3, Виена 1010

Билети за концерта могат да се закупят директно в билетния център на катедралата или онлай ТУК

___________________

Още по темата:

С тържествен концерт във Виена бе отбелязано началото на българското председателство на Съвета на ЕС

Министър Лиляна Павлова представи във Виена приоритетите на България по време на европредседателството

Виена: Посланик Иван Сираков представи приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС

Ервин Прьол ще съветва Бойко Борисов за европредседателството на България

 

 

Tags: , ,

Category: Aвстрия, България, Виена, концерт, култура, музика, събития

Leave a Reply