17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияБългарско хоро се изви и в Линц и Залцбург по повод инициативата...

Българско хоро се изви и в Линц и Залцбург по повод инициативата „Розите на България”

-- Реклама --

Текст Дарина Тонкова, ръководител на българско училище „Дунав” в Линц и Залцбург

Българското училище  „Дунав“в Линц и Залцбург  се включи в инициативата на Министерство на образованието и науката „ Розите на България“, посветена на българския език, българската азбука и култура и българите по света.

В голямата зала на училището ученици, учители, родители, приятели, както и членовете на танцова група „Здравец“ от Залцбург се хванаха за ръце и под ритъма на „Празнична сюита” извиха българското право хоро.

Снимка Българско училище „Дунав“

Празникът беше разделен на две части. В началото беше предоставена възможност на децата от училището да се впуснат в магията на българските занаяти, да рисуват икони на Св. св. Кирил и Методий, както и да се снимат пред къта на баба, облечени в красиви носии. Всеки участник получи за спомен снимка от празника. През това време гостите можеха да се насладят на самостоятелната изложба на Ралица Величкова, ученичка от училището, както и на изложените в залата рисунки на деца на тема „България в моите мечти“. На видно място бяха изложени и книги, писани от възпитаниците на училището.

снимка Българско училище „Дунав“

Малко преди обяд залата затихна и дойде ред на художествено- музикална програма, специално подготвена от учениците и техните учители за Празника на розите. Най-малките ученици пяха популярни детски песни на три езика, подготвени от техния музикален педагог Кристина Рот. По-големите ученици от своя страна направиха прекрасна интерактивна презентация за България, показвайки на публиката, че носят България в сърцата си и се гордеят с факта, че са българи. Веднага след тях на сцената се качиха прекрасните изпълнители от танцова група „Здравец“ от Залцбург. Изпълнението им предизвика  овациите на публиката.

снимка Българско училище „Дунав“

„Празничната сюита” зазвуча още веднъж и на хорото се хванаха почти всички присъстващи в залата. След броени дни група от 130 човека от училището заминава на лагер в Италия, където всички отново ще се хванат за ръце, за да поиграят кръшно хоро. „Розите на България“ е първото по рода си честване, посветено на българския език, на българската азбука и култура, както и на българите по света и ние от училище „Дунав“ се гордеем, че станахме част от тази прекрасна инициатива.

Цялото хоро може да видите ТУК

________________

Още по темата:

Българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ отбеляза своя патронен празник и стана част от инициативата „Розите на България“

Българското училище „Н.Й.Вапцаров” в Грац се присъедини към инициативата „Розите на България“

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации