6.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДенят на майката в Австрия (Muttertag) – празник с традиция

Денят на майката в Австрия (Muttertag) – празник с традиция

-- Реклама --
снимка buergeralpe.at

За всички, които сме свикнали, че празникът на жените е на осми март, честването на Ден на майката в средата на май в Австрия често е непознато събитие. Разбираме за него покрай изработените от децата в детската градина и училище подаръци, множеството сладкиши с надпис Muttertag, които заливат сладкарниците и най-вече покрай многобройните оферти за цветни букети. Но този празник не е изобретение нито на цветарите, нито на сладкарите. Корените му не са нито в нацизма и Третия райх, нито в религията.

В много държави всяка втора неделя от месец се чества като Ден на майката (Muttertag). Празникът е повод  да се отдели специално внимание на най-важния човек в живота на всеки от нас – майката. И макар роден с мотиви за повече политически права на жените, днес той се отбелязва в тесен кръг –  семействата отиват на ресторант, на майката се подаряват цветя, приготвя се специална закуска или обяд.

Началото

Идеята за специален ден в календара, посветен на майката се среща още в Древна Гърция и Рим. В обичаите на много народи също присъстват практики, издигащи в култ жената, дарила живот. Денят на майката в днешния си вид е създаден в САЩ през 1870 г., когато известната активистка за права на жените Джулия Уорд Хоу издига прокламация като реакция срещу Американската гражданска война и Френско-пруската война. Тя е твърдо убедена, че нежният пол има място на политическата сцена и настоява за равноправие с мъжете. Нейната идея за специален ден, посветен на майката, остава без отзвук. Затова пък няколко години по-късно Анна Мари Джарвис успява да наложи празника, нещо повече – тя запазва наименованието „Ден на Майката” като търговска марка.

Джарвис започва да работи по идеята за този специален ден след смъртта на нейната собствена майка, която умира на 9 май 1905. Мари Ривейс Джарвис била посветила живота си на мисията за подобряване на ужасните хигиенни условия, в които живеели много семейства и които били в основата на високата детска смъртност. В скръбта си младата жена оставила пред църквата 500 бели и червени карамфили – любимите цветя на майка й – те били знак на почит към всички майки. И до днес се счита, че на живите се подаряват червени карамфили, а белите се оставят на паметната плоча на починалите майки. Със създаването на специален ден, посветен изцяло на майката, Анна Мари Джарвис искала от една страна да не се забравят постиженията на нейната собствена майка, а от друга – да привлече вниманието на широката общественост към необходимостта от равноправие между половете.

На 8 май 1914 г. Конгерсът на САЩ официално приема, че всяка втора неделя от месец май ще бъде честван като Ден на майката.

Бързо разпространение в Европа

Инициативата бързо минава Океана и се разпространява в Европа – Швейцария (1917), Норвегия (1918), Швеция (1919), Германия (1922), Австрия (1924). Тя обаче непрекъснато се комерсиализирала и свеждала до купуване на цветя и подаръци. Джарвис била разочарована и ядосана на майките по света и дори се опитала да заличи чрез съда празника, но загубила делото. Тя умира самотна в дом за стари хора във Филаделфия през 1948 г.

Muttertag в Австрия

Денят на майката става част от празничния календар на Австрия през 1924 г. благодарение на Мариане Хайниш – майка на тогавашния президент на страната Михаел Хайниш. По време на Третия райх честванията са били окуражавани и подкрепяни от правителството. През 1933 празникът е преименуван на Ден за почит на немската майка. Образът на жената-майка е използван от нацистката пропаганда за насаждане на идеята, че жената трябва да бъде пазител на семейните ценности и нейната основна задача е да ражда „арийски деца”.

Възстановяването на значението на празника след края на Втората световна война се случва благодарение на американските войници, намиращи се на територията на Австрия.

Днес Денят на майката е обичан и уважаван празник. Той е приятно разнообразие за майките и повод за добри печалби за бизнеса. При все това, все повече жени се опитват да върнат неговото значение към корените му, а имено – постигането на равноправие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации