7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеБългарското училище "Св.св.Кирил и Методий" отбеляза своя патронен празник и стана част...

Българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ отбеляза своя патронен празник и стана част от инициативата „Розите на България“

-- Реклама --

Текст и снимки Меланж Булгарен

Театралната зала на БКИ“Дом Витгенщайн“ рядко се изпълва така, както, когато учениците от българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ отбелязват Деня на българската просвета и култура. Тази година празникът се проведе на 11 май и бе част от инициативата „Розите на България“ на Министерство на образованието и науката.

Деца от танцова група „Шарено чорапче“ с ръководител Галя Милева

Повече от 320 деца учат родния си език в училището, което обединява детска градина „Мечо Пух“, предучилищна група „Моливко“ и учениците от 1-ви до 12-и клас. Всички те бяха подготвили богата програма и представиха пред родители и гости научените стихчета, песни и танци. Във фоайето на залата бе подредена изложба с детски рисунки, а желаещите можеха да си закупят новия брой на списание „Патиланци“.

Тържествената част започна с изпълнение на химна „Върви, народе, възродени“. Д-р Ирина Владикова, директор на училището, поздрави присъстващите с празника и каза: „Чрез честването на този празник искам да покажем на нашите деца корените им, да задържим връзката с родината и да им оставим хубав спомен от училищния живот“. Тя благодаря на целия колектив на училището за доверието, приятелството и всеотдайната работа. Учителите Анета Геранлиева, Сълзица Громан, Красимира Шарф, Тодор Тодоров, Симона Захариева, Мариета Кабова получиха заслужени аплодисменти и много цветя от своите възпитаници.

Приветствие поднесе и Десислава Бакалчева, първи секретар, Политическа служба в българското посолство.

Децата от танцова група „Шарено чорапче“ с ръководител Галя Милева показаха красотата на българския фолклор, четвъртокласниците представиха кратък театрален етюд, посветен на силата на цветовете и дъгата, Гергана Дечева чете избрани моменти от книгата си „Хотел Алберта“. Гостите чуха и много песни, посветени на буквите, знанието и братята Кирил и Методий.

Особено емоционална бе раздялата с тримата абитуриенти, които след 11 години напускат училището. „Вече усещам болезнената липса на разговорите и дискусиите с тези момчета. Те са истински герои, защото успяха да превърнат всички трудности в победи. С тях си говорехме за литература, но дискусиите ни обхващаха много по-дълбоки теми“, каза д-р Владикова.

Абитуриентите символично предадоха тежката раница с учебници на бъдещия първокласник.

На тържеството бяха връчени и наградите за проведените конкурси за най-добра рисунка, както и специални медали за победителите в състезанията за „Най-добра диктовка“ и „Най-добро четене с разбиране“.

Краят на тържеството преля в голямо хоро, което се изви пред паметника на Кирил и Методий в двора на Културния институт. Така българското училище във Виена стана част от инициативата на МОН „Розите на България“. Тя обединява 50 български училища в чужбина и е символ на общността и неразривната връзка с родината.

Ученици и родители, учители и гости, танцьори от фолклорни групи „Китка“ и „Пендари“ се хванаха на кръшното хоро, което бе и чудесен емоционален завършек на празника.

______________

Още по темата:

Нашите учители: Българско училище „Св.св.Кирил и Методий“, Виена

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации