17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноТри жени за анатомията на промяната

Три жени за анатомията на промяната

-- Реклама --
снимка purewow

 

Те са красиви, образовани, интелигентни. Имат опит и не само знаят какво искат, но и как да го постигнат. Залагат на уменията си, търпението и усмивката. Запознайте се с Деси Загорова (дизайнер), Елена Павлова (търговски представител) и Надежда Анастасова (лекар). Обединява ги смелостта да излязат от уютната зона на познатото и да навлязат в приключението „собствен бизнес” (с всички уговорки, че това понятие не е докрай точно). Пред Меланж Булгарен те разказват как се взима решение за първата крачка и какво е усещането да следваш мечтите си. 

Текст Елица Ценова

Животът е постоянна промяна. Застоят може да е онова състояние, в което трупаме градивна енергия, необходима за първата стъпка. Тя е най-трудната и най-отговорната, но веднъж направена, пътешествието започва. „Самото тръгване в истинската твоя посока е вече стигане до нещо”, пише Блага Димитрова в „Пътуване към себе си”. Но как разбираш, че това е „твоята” посока? Как решаваш кога да тръгнеш?

Деси Загорова, Елена Павлова и Надежда Анастасова не твърдят, че знаят отговорите, но вярват, че следват своята собствена посока – да сбъдват мечтите си. Те са поели риска да излязат от комфорта на сигурната работа и да вземат „нещата” в свои ръце. Не се определят като предприемачи или бизнес дами, както е модерно да се казва, а като хора, които правят това, което обичат и искат.

Деси Загорова вече посреща клиенти в елегантния бутик bride’s factory
снимка личен архив

Началото

Деси Загорова е завършила училището за мода и дизайн във Виена и специалност „История на изкуството” във Виенския университет. Дълги години работи за големи фирми като St.Oliver, Mexx и Palmers. В средата на декември миналата година тя е готова с нова идея и концепция за реализирането й. Започва голямото „отмятане” на задачи, а на 19 април „bride’s factory” тържествено отваря врати. Елегантният бутик на Bösendorferstr.4  в първи район на Виена вече привлича клиенти с красиви булченски и официални рокли, изработени от известни дизайнери. За Деси решението е било естествена стъпка в развитието й: „Винаги съм искала да имам мой бизнес, свързан с модата. Решението да изляза от корпоративния свят не беше трудно, защото знаех, че това е точният момент; усещах, че съм готова за промяна”.

Елена Павлова сред красивите продукти на YUNO Pearls снимка Антон Начев anton_nachev_fotos

За Елена Павлова отварянето на магазин за перлени бижута не е толкова лесно. Завършила е икономика в УНСС, София, работила е за авиокомпании и в сферата на туризма в Чехия. Вместо атрактивна бизнес кариера, преди седем години тя избира да отдели повече време на децата си и да живее във Виена. От Чехия пренася бизнеса си с перли на едро. „Не съм рисков играч, изключително предпазлива съм и имах много страхове преди да изляза от добре позната сфера. Желанието за нещо ново и вярата в качествата на продукта надделяха”. Вече почти година Елена предлага красиви обици, колиета и гривни на „YUNO Pearls” на стилен щанд в Shopping Center Nord.

Д-р Надежда Анастасова
снимка личен архив

Когато Надежда Анастасова завършва медицина във Виена, тя не може веднага да упражнява професията си, защото няма австрийско гражданство. Докато чака шанса, специализира обща медицина в Санкт Пьолтен и се занимава с научна работа в областта на педиатрията. От 2005 г. работи във Wilchelminenspital във Виена, а в последните години в център за диабетология. „Винаги съм искала да имам собствена ординация. Опитвала съм през годините да намеря подходящ кабинет, но нещата не се получаваха. Този път обаче всичко се подреди добре”. От първи април Надежда Анастасова е общопрактикуващ лекар в голяма ординация в 21 район.

Скрити страхове

Колкото и да полагаме усилия, колкото и да сме пресметнали успеха на начинанието, естественият страх от новото стои свит на топка вътре в нас. Гласът на „здравия разум” нерядко ни говори чрез някой приятел или експерт. „Предупредиха ме, че е много рисковано да се захващам със собствен бизнес”, признава Елена. Описание на трудностите не е спестено нито на Деси, нито на Надежда, но и трите са избрали да се доверят на вътрешната си интуиция и желанието за промяна. „Знаех, че ако сега на 40 не направя тази крачка, на 60 вече ще е твърде късно”, с усмивка споделя собственичката на „bride’s factory”. На това мнение е и лекарката, която е убедена, че промяната е единственият начин да се върви напред. „Знаех, че ако не опитам сега, цял живот ще се терзая и съжалявам”, казва и представителката на YUNO Pearls.

Нито една от трите не се определя като „човек на риска” и всяка е минала през своите колебания и страхове, изчисления и проучвания. В крайна сметка с подкрепата на семейство и приятели първата, най-трудна крачка е направена – обновената ординация посреща пациенти, три булченски рокли вече са заминали за САЩ, а всеки ден перлените бижута намират нови притежатели.

Опит и предизвикателства

И трите жени имат достатъчно опит в професията си, познават детайлите и са добре подготвени на този фронт. Но начинанията им не са лишени от ежедневни изненади и предизвикателства.

Деси Загорова: „Кратки срокове на доставка и индивидуален подход към всеки клиент са отличителните черти на моя бутик“
снимка личен архив

„Учила съм моден дизайн и съм наясно с всички тънкости на кройките, създаването на моделите и избора на материи”, казва Деси и добавя, че в новия бизнес от полза е и опитът й в продажбите и управление на фирмата. Непознат  за нея се оказва светът на социалните мрежи и дигиталния маркетинг. С помощта на дъщеря си и специалисти тя бързо се учи да „поства” и сърфира из Facebook и Instragram.

Надежда има точна представа как трябва да изглежда ординацията и ясна идея за реда в нея. Наследила персонала от колегата си, тя изпитва трудности да убеди четиримата си служители да следват новите правила, затова и споделя: „Никога не съм била в добра в управлението на хора, лесно се доверявам и влагам много емоции”. Обещава си да бъде докрай категорична в изискванията си и да не отстъпва от позициите си.

„Усмихвам се на всеки нов ден“, казва д-р Надежда Анастасова
снимка личен архив

Красивите естествени перли в различни цветове, нанизани на елегантни гердани или обици, са добре познати на Елена и тя знае как най-убедително да ги представи на клиентите.  Нови за нея са административните и бюрократични изисквания и дългото работно време. „Представях си, че всичко ще бъде по-спокойно и подредено”, не крие изненадата си тя и признава, че оцелява с помощта на родителите и допълнителен персонал.

Емоционално удовлетворение

Доброволно избраната промяна носи непозната до този момент форма на свобода, ново самочувствие и смелост на предприемчивите дами. „Започвайки този бизнес сякаш пораснах, станах по-самостоятелна и по-уверена в себе си”, споделя Елена с усмивка. „В много отношения ми е по-трудно, но емоционалното удовлетворение е достатъчно голямо, за да компенсира неизбежните негативи. Оказа се, че мога повече, отколкото съм си представяла”.

„Оказа се, че мога много повече от колкото си представях“, споделя Елена Павлова
снимка Антон Начев anton_nachev_fotos

Да зависиш изцяло и единствено от себе си е привилегия, но и отговорност, особено, когато това засяга и други хора. „Имах хубава и спокойна работа, но от къде човек може да знае, че онова, с което е свикнал, е по-добро от нещата, които ще дойдат? Всяко ново начинание е предизвикателство, но така и успехът е по-сладък”, убедена е и Надежда.

Деси е пълна с идеи и енергия, щастлива сред изящните рокли. Кошмарите, че някой може да не хареса бутика, вече са отминали и тя с усмивка посреща всяка дама. „За една официална рокля трябва да се вземат над 30 различни мерки. От тук започва изработването на дрехата, а това е дълъг процес, който трябва да измина с клиентката. Доставя ми огромна радост да бъда себе си”.

В крайна сметка професионалната реализация не означава единствено сигурна работа в престижна компания. Или поне след определена възраст това далеч не е достатъчно. Желанието за емоционално удовлетворение, за излизане от матрицата на познатото ежедневие и увереността в силите, дошла с натрупания опит, са основните елементи в анатомията на промяната. С годините човек все по-ясно разбира, че шансовете да осъществи мечтите си не стават по-големи, че готовността за компромиси е критично намаляла и трябва да действа на принципа „тук и сега”.

Деси, Елена и Надежда са прекрасна илюстрация затова, че животът се случва чрез промяната и, въпреки страха от провал, трябва да имаме куража да я направим.

 


Бутикът на Деси Загорова bride’s factory може да намерите ТУК

Перлените бижута YUNO Pearls на Елена Павлова може да намерите ТУК

Ординацията на д-р Надежда Анастасова е ТУК и ТУК


Още по темата:

Д-р Анелия Хохвартер: Мисия Локомат

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации