7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДюрнщайн - сърцето на Вахау

Дюрнщайн – сърцето на Вахау

-- Реклама --

Там, където река Дунав прави завой и се издига синьо-бяла църковна камбанария, се намира градчето Дюрнщайн

снимка Елена Масларова, Photo cafe

Текст и снимки Melange Bulgaren

Когато се чудите къде да отидете през уикенда, така че да бъде едновременно красиво, романтично и вкусно, непременно се насочете към долината Вахау. „Перлата на Дунава”, както обичат да я наричат, ще ви предложи всичко – живописен пейзаж, исторически крепости, тихи манастири, очарователни малки градчета, вкусна кухня и чудесни вина. Цялата долина може да разгледате, тръгвайки с кораб от Кремс до Мелк, обикаляйки с кола или, ако заложите на физическата активност, с колело.


На колела: Вахау

Пътят между Кремс и Шпиц, избран между 25-те най-красиви в света


Дюрнщайн е разположен на около 80 км от Виена между лозя и кайсиеви градини от едната страна и Дунав от другата. Тесните калдъръмени улички и потънали в зеленина дворове на градчето са съхранили средновековния дух на мястото и поглеждайки към хълмовете сякаш виждаме сянката на Ричард Лъвското сърце да се подава изпод руините на крепостта.

История

За пръв път името на града се споменава в документ за подялба на наследство на рицарския род Куенрингер през 1347 г. Мястото е известно и с руините на замък, в който е държан плененият английски крал Ричард Лъвското сърце. Той е бил заловен през 1192 г. на връщане от кръстоносен поход в Светите земи от Леополд V, който го обвинявал за смъртта на братовчед си Конрад и виждал в ситуацията възможност за политически преговори. Затворникът бил предаден на императора на Свещената римска империя Хайнрих VI и за него е поискан откуп от 150 000 марки – сума, която се равнявала на двугодишният доход на английската корона. Парите са събрани от Елеонора Аквитанска и на 4 февруари 1194 Ричард Лъвското е освободен. Междувременно папата отлъчил от църквата Леополд и Хайнрих.

През 1645 г. укрепленията са разрушни от шведската армия, но останки от тях и до днес се извисяват на хълма над града.

Какво да видим

Една главна улица, един площад, две улички, които се спускат към реката, няколко, които пълзят към хълмовете и красива променада по брега на реката – това предлага Дюрнщайн като място за разходка. Но отрупаните със сувенири магазинчета, множеството ресторанти и кафета със сигурност няма да ви позволят да прекосите мястото набързо. Ако идвате от Кремс в началото на града ще ви направят впечатление лозята, а в края на централната улица ще се насладите на величествената гледка към долината, разкриваща се от каменната тераса пред входа на някогашната крепост, а днес луксозен хотел.

Един от най-отличителните символи на Дюрнщайн е 600-годишната барокова църква към манастира, чиято синьо-бяла кула нощем фосфорицира на фона на тъмното небе.

Какво да похапнем

Целият регион е известен с ароматните си кайсии и специфични вина. Не пропускайте да опитате ликьор, шнапс, сладолед или сладкиш от кайсии, както и местните сортове вина като ризлинг или грюнер ветлинер.


Ароматните кайсии на Вахау

На чаша австрийско вино


Специално през пролетта, когато дърветата цъфтят, многобройните кайсиеви дръвчета привличат стотици туристи.

Ето и няколко предложения за маршрути, разкриващи очарованието на кайсиевите градини:

Wachauer Marillen Erlebnisweg

Adresse: Dorfstraße 34, 3506 Angern

Rossatzer Marillenmeile

Adresse: Gemeindeamt Rossatz-Arnsdorf, 3602 Rossatz

Welterbesteig Wachau – Hofarnsdorf-Rossatz

Adresse: Hofarnsdorf, Schloss Kirchenplatz

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации