Александър Ван дер Белен потвърди подкрепата на Австрия за влизането на България в Шенген

3. май 2018 | By | Reply More

По време на посещението си в София австрийският президент оцени високо усилията на България за охрана на външните граници на ЕС

снимка Peter Lechner/HBF

България и Австрия споделят общи приоритети в дневния ред на Европейския съюз, които ще бъдат отстоявани в последователните председателства на двете държави на Съвета на ЕС. Това е общата позиция на президентите Румен Радев и Александър Ван дер Белен, която те са изразили по време на съвместна пресконференция  в София днес. По покана на българския държавен глава, президентът Александър Ван дер Белен е на официално посещение в страната ни. Това е третата среща между държавните глави на България и Австрия за последните седем месеца.

Двамата са откроили европейската перспектива на Западните Балкани, миграционната политика и сътрудничеството в Дунавския регион, като теми от ключово значение за укрепване на стабилността и насърчаване на икономическия ръст в Централна и Източна Европа, се казва в прессъобщение на пресцентъра на българския президент. Австрия цени високо постигнатото от България за охраната на външните европейски граници и подкрепя присъединяването на страната ни към Шенген, е потвърдил Александър Ван дер Белен. Двамата президенти са били единодушни, че е необходима промяна в европейската миграционна политика, която да създаде повече възможности за икономическо развитие и социална интеграция в страните на произход на мигрантите и да ограничи миграционния натиск към Европа. „Европа трябва да направи своята миграционна политика по-гъвкава и проактивна“ е казал българският президент, цитиран от АПА.

По-късно днес двамата държавни глави ще приветстват участниците в Българо-австрийския бизнес форум. Румен Радев и Александър Ван дер Белен  са откроили позитивната тенденция на разширяване на двустранното партньорство в инвестициите и търговския обмен. Президентът Радев е изразил готовността на страната ни да продължи да насърчава икономическия обмен с Австрия  и е отбелязал приноса на алпийската република за въвеждането на модела на дуално образование у нас.

Австрийският президент ще се срещне още с българския премиер Бойко Борисов и ще посети Русе, където в петък ще се проведе тристранна среща между Румен Радев, Александър Ван дер Белен и румънския президент Клаус Йоханис. Румъния ще поеме председателството на Съвета на ЕС от Австрия през първата половина на 2019 г.

_____________

Още по темата:

Румен Радев ще бъде почетен гост на австрийския президент по време на Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Tags: , ,

Category: Aвстрия, Бизнес, закони и политика, България, политика

Leave a Reply