6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеС празнична програма "Розите на България" учениците от българо-австрийското училище "Св.св.Кирил и...

С празнична програма „Розите на България“ учениците от българо-австрийското училище „Св.св.Кирил и Методий“ ще отбележат 24 май

-- Реклама --

Тази година традиционното честване на патронния празник на българското училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена ще се проведе на 11 май – денят на Светите братя по стар стил. То ще бъде посветено на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година, определена за Европейска година на културното наследство, и ще се проведе в рамките на съвместната инициатива „Розите на България“ на Министерството на образованието и науката, в партньорство с Министерството на външните работи, Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина и българските общности зад граница.

Освен богатата празнична програма с много стихове, песни, танци и театър по случай 24 май – Ден на славянската писменост и българската култура и просвета, на тържеството ще бъде представена изложба на учениците и базар с изработени от децата предмети, с основен мотив българската роза (събраните средства ще бъдат вложени в обзавеждане на помещение за детската градина „Мечо Пух“) и представяне на новия брой на сп.“Патиланци“. Ще бъдат връчени и наградите на победителите в конкурса „Мога да пиша и чета“, организиран от училището.

След тържествената част участници и гости ще се хванат на голямо българско хоро, с което ще станат част от инициативата „Розите на България” на Министерство на образованието.

КОГА:  11 май 2018 г.,петък от  16.30 ч.

КЪДЕ: Български културен институт “Дом Витгенщайн”

Parkgasse 18, 1030 Виена


Розите на България

На празника на Светите братя Кирил и Методий – 11 май, в различни точки по света, учениците от български неделни училища, заедно с учители, родители и други представители на общността, ще се съберат, за да изпълнят българското право хоро. На специалното събитие ще се включат и танцовите състави към българските неделни училища, които ще покажат достиженията си пред широка публика. Съпътстващи активности като изложби и концерти, отчитащи спецификата на конкретното училище, населено място и страна, ще бъдат организирани за всички посетители на инициативата.
Инициативата „Розите на България“ се организира от Министерството на образованието и науката, в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства по места, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина ще подпомогнат организационно представянето на Българските неделни училища, приели да участват в събитието.


 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации