10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияЕднакъв брой хора ще напуснат и ще се установят в България през...

Еднакъв брой хора ще напуснат и ще се установят в България през следващите 20-години

-- Реклама --

Близо 85% от българските мениджъри са оптимисти, че приходите на компаниите им ще нараснат, сочи доклад Deloitte за нагласите на бизнеса за 2018 година

Еднакъв брой хора ще напуснат и ще се установят в България през следващите две десетилетия сочи доклада за миграцията „Преобръщане на отлива“ на Colliers International от 2018 г. Според залегналите в него прогнози новодошлите е възможно да са повече от напусналите. Определяща за това ще е ангажираността на българското правителство и бизнеса да насърчават българите зад граница да се завърнат, както и да привлекат квалифицирани кадри от съседни страни.

Според статистика от 2016 г. почти 20% от българите живеят извън страната. Най-много български граждани има в Западна Европа (57%), като в Германия, Испания и Великобритания броят им е най-голям. В Турция, живеят близо една трета от българските граждани, а в САЩ около 5%. Mного българи продължават да напускат страната, но нараства и броят на завърналите се. Последните данни на Статистик Аустриа показаха, че само във Виена живеят 18 000 българи. На практика техният брой е значително по-висок.

Броят на българите е намалял с почти два милиона през последните три десетилетия. Основната причина за демографския срив в България е драматичният спад на раждаемостта в страната през 80-те и 90-те години.

Независимо от демографските проблеми, българската работна сила остава стабилна през последните шестнадесет години, позволявайки здравословен икономически растеж и утрояване на БВП от 2000 г. насам. Причината е значителното увеличение на работещото население. Силните инвестиции, ръстът в сектора на услугите, по-високите заплати, по-квалифицираната работна сила, миграцията към градовете, гъвкавите възможности за заетост и държавната подкрепа за работещите майки са измежду факторите, довели до увеличението на икономически активното население.

Продължаващото разрастване на IT сектора и леко покачилата се раждаемост обещават допълнителен икономически напредък. Анализът на Colliers предвижда значителни икономически плюсове, ако България успее да стане по-привлекателна за живеене за лица от страни извън ЕС. Все още обаче няма държавни програми, насочени към привличане на граждани на други страни или на българи, живеещи в чужбина.

В същото време финансовите директори на българските компании имат оптимистични очаквания за 2018 г. Те се обосновават с прогнозите за значителен икономически растеж и рекордно ниска безработица. Със стабилната бизнес среда идва и сравнително по-големият апетит за поемане на умерен риск. Това пък показват резултатите от традиционното изследване на Deloitte за нагласите на бизнеса за предстоящата година.

Докладът „Преобръщане на отлива“ е изготвен от Марк Робинсън за ежегодната среща на представители на бизнеса и правителството през 2018 г., организирана от в-к „Капитал“.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации