12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноМилениум клуб Виена представя новите си инициативи

Милениум клуб Виена представя новите си инициативи

-- Реклама --

Млади и образовани българи, учещи и работещи в чужбина, предлагат помощ за развитието на България

Те са млади, образовани, амбициозни и искат да бъдат полезни на България. Това са членовете на Милениум клуб, който заяви своето присъствие като неправителствена организация в началото на 2016 г. От тогава те се стремят да развиват инициативи, подпомагащи българските студенти в чужбина, да повдигат и обсъждат важни и значими обществено-политически проблеми, да разширяват мрежата си по света.
Инициативата започна официално на 28 март 2016 г. в двореца „Врана”. Днес вече има създадени комитети в Ню Йорк, Франкфурт, Париж, Милано, а от една година и във Виена.

Координатор на организацията в австрийската столица е Владислав Йотов. Завършил e информатика в Бремен, Германия и от седем години работи във Виена. Идеята за контакти между младите българи в чужбина в името на една общественополезна кауза го привлича и той става член на Милениум клуб. Комитетът в Австрия е все още сравнително малък и активно работи да привлече нови членове сред младежите, родени след 01.01.1981 г.


„Стремим се да изградим контакти със студентите във Виена”, каза за Меланж Булгарен Владислав Йотов. „За нас е особено важно да помагаме на младите хора – от търсенето на квартира до кандидатстване за работа, те трябва да знаят, че има някой, готов да сподели своя опит и да окаже съдействие”.


Затова и той слага особено отчеливо ударение върху менторската програма, която има за цел да мотивира младежите, наблягайки на техния потенциал и възможности за кариерно и професионално развитие. Студентите винаги могат да се посъветват с хора, минали вече през университета, натрупали опит в кандидатстването за работа и имащи поглед върху корпоративния свят.


С цел подпомагане на студентите клубът учреди и еднократна стипендия за подпомагане покриването на академичните разходи на талантливи студенти с финансови затруднения.Тя е на стойност 13 000 лева, а крайният срок за кандидатстване е 30 април 2018 г. Повече подробности ТУК.

Друг важен акцент в дейността на клуба, по който работи активно и комитетът във Виена, е улесняване и дори отпадане на легализацията и приравняването на дипломите, придобити в чуждестранни образователни институции. „Към момента процедурата е много тромава и това често се оказва проблем за завършилите в чужбина, но решили да се върнат да работят в България”, казва Владислав Йотов. Административните трудности, за чието отпадане клубът работи съвместно с Министерство на образованието, са главно в три сфери – достъп до информация за самата процедура, признаване и приравняване на самата диплома.

Милениум обединява хора, имащи енергията и желанието да помагат абсолютно доброволно. Голяма част от инициаторите са завършили престижни западни университети и работят в големи компании. За тях поддържането на връзка с България и споделянето на опит и знания е особено важно. Владислав е посещавал курсовете по народни танци, сега отделя от малкото си свободно време, за да помага на студенти. „Въпрос на емоционална потребност”, обяснява той и дава пример с член на местния комитет, който пътува за сбирките от Будапеща. В днешния мобилен свят разстоянията не са проблем, важното е човек да има нужната мотивация за действия.

На 21 април във Виена ще се проведе сбирка на Комитета, на която ще се разгледат нови теми и инициативи, по които клубът ще работи през следващите месеци. Желаещите да се свържат с Милениум Клуб – Виена могат да пишат на имейл: vienna@milleniumclub.org. 

Повече за събитието ТУК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации