10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаВиенската държавна опера вече не е непозната

Виенската държавна опера вече не е непозната

-- Реклама --

Заедно с екскурзоводката Диана Пиперова научихме много за историята на световноизвестната музикална институция

снимка Нели Бижева-Такева

Повече от 300 постановки годишно се  играят на сцената на Виенската опера. Залата има 2300 места, а кристалният полилей, който я осветява, тежи 3 000 кг. Сградата е построена по времето на император Франц Йосиф от архитектите Едуард ван дер Нюл и Август Зикард фон Зикардсбург в периода 1861-1869 г. и е първата обществена постройка на известния булевард Ринг.

снимка Меланж Булгарен

Това е само една малка част от разказа на екскурзоводката Диана Пиперова, която с много чар и вдъхновение ни преведе из историята на една от най-популярните опери в света. Тържествено открита на 25 май 1869 год. с постановката „Дон Жуан” на Моцарт, Операта е място не само за музикални изяви, но и за срещи на политиците. Императорският салон впечатлява с разкоша и изяществото си, а залата с гоблените връща към сюжета на „Вълшебната флейта”. Детайлно и увлекателно Диана Пиперова разказа за най-известните директори на операта (Густав Малер, Херберт фон Караян, Йоан Холандер), за съдбата на някои от най-играните постановки, за навиците на аристокрацията и за традициите, спазвани и до днес. Имахме възможност да проследим и изграждането на декорите за представлението на „Залезът на боговете” на Вагнер и да поседим в зрителската зала.

снимка Меланж Булгарен

Екипът на Меланж Булгарен благодари на всички свои приятели, които в неделния следобед решиха да бъдат с нас, за да опознаят отблизо миналото и настоящето на Виенската опера. Благодарим и на Диана Пиперова, която отново прие поканата да бъде наш гид.

За да получавате известия за всички предстоящи разходки „Непознатата Виена“, абонирайте се за нашия електроенен бюлетин ТУК и следете календара за предстоящи събития ТУК .

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации