9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийското правителство иска да забрани носенето на забрадки в детските градини и...

Австрийското правителство иска да забрани носенето на забрадки в детските градини и началните училища

-- Реклама --
Себастиан Курц (ÖVP) и Хайнц-Кристиан Щарахе (FPÖ), снимка heute.at

Правителството на Австрия прие въвеждането на забарана за носенето на забрадки от момичетата в детските градини и началните училища. Министърът на образованието Хайнц Фасман трябва до началото на лятната ваканция да изработи Закон за защита на децата. За приемането му ще бъдат необходими гласовете на 2/3 от депутатите в парламента, което на практика означава, че е нужна подкрепа от страна на Партията на социалистите (SPÖ) или на NEOS. И двете партии показват готовност за разговори, но изискват това да се случи в контекста на един по-широк дебат за интеграцията.

Идеята за забраната на забрадки за момичета до 10 години бе представена от лидера на Партията на свободата и вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе с аргумента, че до тази възраст децата трябва да бъдат защитени и да могат да се развиват и интегрират свободно. Канцлерът Себастиан Курц подкрепи предложението, изтъквайки , че „всички искаме момичетата в Австрия да имат еднакви възможности” и подчертавайки, че една от целите е ограничване развитието на паралелни общества.

Социолози и педагози не са единни в мнението си относно предвижданата забрана. Докато в някои кръгове тя намира пълна подкрепа и дори се предлага възрастовата граница да бъде вдигната до 14 години, в други се изтъкват аргументи против. Противниците на идеята се базират преди всичко на свободата на вероизповеданията и правото на лична сфера. Изтъква се, че подобна мярка ще бъде абсолютно непродуктивна и ще доведе до излишно напрежение в обществото.

Към момента няма данни колко момичета носят забрадки в детските градини и началното училище, но дори и да се установи, че техният брой е много малък, законът няма да се спре. Според министъра на образованието приемането му е по-скоро „символичен акт”. Все още не е ясно какви санкции би предвиждал новият закон в случай на неспазване на забраната.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации