10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийският парламент върна пушенето в заведенията

Австрийският парламент върна пушенето в заведенията

-- Реклама --

В ресторантите и баровете в Австрия ще се пуши свободно, решиха вчера депутатите, пренебрегвайки официална петиция с 543 000 подписа срещу приемането на решението

Като абсурдни и опасни за здравето определиха някои медии приетите вчера от Долната камара на парламента промени в Закона за тютюнопушеното.

Забраната за тютюнопушенето в заведенията в Австрия бе въведена от предишното правителство на Социалистическата партия (SPÖ) и консерваторите от Австрийската народна партия (ÖVP) и трябваше да влезе в сила през май тази година. Връщането на дебата бе предизвиканото от крайнодясната Партия на свободата (FPÖ), която лобирайки за собствениците на заведения, поддържа тезата за свободния избор на гражданите да пушат или не. Отмяната на забраната за тютюнопушене бе едно от условията на FPÖ за участие в правителството.

Докато бившата здравна министърка Памела Ренди-Вагнер обвини новото правителство, че „Досега нямаше случай на страна в света, която да е отстъпвала от защитата на непушачите“, настоящата Беате Хартингер-Клайн от Партията на свободата се обяви в защита на пушачите: „Осъждам маргинализирането на пристрастените“.

С отмяната на цялостната забрана за пушене, страната се връща в старото положение и дали в едно заведение ще се пуши или не, ще зависи от желанието на собственика му. Австрия е една от последните държави в Европа, която разрешава запалването на цигари в ресторанти и барове.

През последните седмици Австрийската медицинска камара и организация на пациенти с ракови заболявания събраха над 543 000 подписа в рамките на петиция, която трябваше принуди депутатите да обсъдят отново решението си. Тя обаче не ги задължава да променят своята позиция. Въпреки че в предизборната кампания именно Партията на свободата настояваше за повече пряка демокрация, сега тя пренебрегна желанието на гражданите. Скорошно изследване показа, че повече от 3/4 от австрийците са „за“ референдум за решаването на въпроса с пушенето в заведенията. Ако петицията „Don’t smoke“ успее да събере 900 000 подписа, все пак е възможно през есента да се стигне и до референдум.

Партиите от управляващата дясна коалиция оттеглиха забраната за пушене в баровете и ресторантите, но приеха мерки за предпазване на  младежите като повишиха минималната позволена възраст за закупуване на цигари от 16 на 18 години и забраниха да се пуши в автомобилите, ако в тях има непълнолетни пътници. От ÖMTC са изключително скептични относно ефикасността на втората мярка и възможностите за нейното прилагане на практика.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации