6 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗа девети пореден път Виена е най-добър град за живот в света

За девети пореден път Виена е най-добър град за живот в света

-- Реклама --

Австрийската столица отново оглави класацията за качество на живот на агенция Mercer

Всяка година международната консултантска компания Mercer прави проучване на качеството на живот в 231 града в цял свят. Резултатите отново показват, че Виена остава на първо място – за девети пореден път!

Авторите на доклада оценяват, че 1.8 милиона жители на австрийската столица се радват не само на сигурност и добра работа, но и на богатото историческо и архитектурно наследство от Хабсбургската империя, културата на виенските кафенета, музеи, театри и опери. Наемите и цените на публичния транспорт са относително ниски спрямо равнищата в другите западни столици. Виена отново изпреварва европейски градове като Цюрих, Мюнхен, Дюселдорф, Франкфурт, Женева и Базел.

В челната петица са още Цюрих, Мюнхен и Окланд си поделят третото място и Ванкувър. Синагпур (25) е най-добрият град в Азия, а Монтевидео (77) – в Латинска Америка.

Най-добрите градове за живот в Европа са Виена (1), Цюрих (2), Мюнхен (3), Франкфурт (6) и Дюселдорф (7).

От Mercer отчитат, че в последните 20 години качеството на живот в редица градовете в Източна Европа значително се е повишило. За съжаление София не е сред първите десет, затова пък Сараево бележи +21,5%, Братислава +19,1%, Белград +18,3%, Загреб +15,1%, Любляна +13,4%

Основните критерии за класацията се определят от компаниите, които искат да започнат бизнес на ново място или изпращат в тези градове свои служители и преценяват колко и за какво да предвидят разходи за престоя им. Авторите на изследването изрично заявяват, че заключенията им не би трябвало да важат за преценка дали да се правят чуждестранни инвестиции или да се пътува с цел туризъм до анализираните градове.

Изследването взима предвиди политически, социални, икономически показатели, както и качеството на здравната и образователна система, инфраструктура, обществен транспорт, електричество и водоснабдяване. Проучват се също възможностите за отдих и свободно време – театри, ресторанти, спорт, както и качесвтото на околната среда – зелени пространства и чистота на въздуха.

20-то поред изследване на Mercer анализира 231 града по 10 критерия:

1. Политическа и обществена обстановка (стабилност, престъпност, законов ред и т.н.)
2. Икономическа среда (валутни регулации, банкови услуги)
3. Социално-културна среда (медии и цензура, ограничения на личната свобода)
4. Медицина и здравеопазване (медикаменти и услуги, инфекциозни заболявания, отходна канализация, сметосъбиране, замърсяване на въздуха)
5. Училища и образование (стандарти и достъпност до международни училища)
6. Обществени услуги и транспорт (ток, вода, обществен транспорт, задръствания и др.)
7. Почивка и забавления (ресторанти, театри, кина, спортни и увеселителни места)
8. Потребителски стоки (достъпност на храна, вещи за всекидневието, коли и др.)
9. Жилища и настаняване (наеми и имоти, уреди за домакинството, мебели, поддръжка)
10. Околна среда (климат, природни бедствия).

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации