8.6 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарският филм „Слава” тръгва по кината в Австрия

Българският филм „Слава” тръгва по кината в Австрия

-- Реклама --

От 27 април започват прожекции на филма във Виена, Линц, Велс, Залцбург, Инсбрук, Грац, Клагенфурт и Вилах

Кадър от филма „Слава“ снимка filmladen.at

Сдружение Filmladen е избрало тази година да представи на австрийската публика българския филм „Слава” (2016) на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Лентата бе българското предложение за юбилейните 90-и награди „Оскар” в категория „Чуждоезичен филм”.

След успеха на първия им съвместен пълнометражен филм „Урок” Кристина Грозева и Петър Вълчанов отново разработват темата за битката между „малкия човек” и „системата”.

Сюжет

Цанко Петров (акт. Стефан Денолюбов) е кантонер с говорен дефект и дълъг стаж в БДЖ, който намира цяло състояние, разпиляно върху релсите и го връща в полицията. Постъпката му е добра дошла за обиграната в пиара Юлия Стайкова (актр. Маргита Гошева), която се опитва да я използва, за да отклони общественото внимание от назряващ скандал с далавери в Министерството на транспорта. Но идеята й да го наградят с модерен часовник се проваля, защото Цанко много държи на своя стар – марка „Слава“, който е подарък от баща му и е семейна реликва. Размяната на часовниците се оказва съдбоносна и за двамата герои.  С черен хумор и ирония авторите припомня, че всяко липсващо звено човечност отваря бездна, в която всички пропадаме заедно.

Награди и номинации

  • Златна роза’ 2016 – най-добър сценарий (Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Дечо Таралежков) и най-добър оператор (Крум Родригес);
  • Gijón International Film Festival’ 2016 – най-добър сценарий (Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Дечо Таралежков), Награда на ФИПРЕССИ – най-добър филм (Кристина Грозева, Петър Вълчанов);
  • Hamptons International Film Festival’ 2016 – Golden Starfish Award (Narrative Feature);
  • Locarno International Film Festival’ 2016 – Don Quixote Award – Special Mention;
  • Ghent International Film Festival’ 2016 – Special Mention
    и др.

Къде може да се гледа

Филмът ще се разпространява на български език със субтитри на немски в следните кина в Австрия:

Виена: Votivkino
Линц: Moviemento
Велс:  Programmkino
Залцбург: Das Kino
Инсбрук: Leo Kino
Грац: KIZ Royal
Клагенфурт: Neues Volkskino
Вилах: Filmstudio

 

 

 

Творческият колектив Filmladen е създаден през 1975 г и се е посветил на мисията да разпространява предимно независими европейски филми.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации