8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия отбелязва 80 години от присъединяването към нацистка Германия

Австрия отбелязва 80 години от присъединяването към нацистка Германия

-- Реклама --

С възпоменателна церемония в двореца Хофбург Австрия отбеляза 80-годишнина от присъединяването на страната към Третия райх

Възпоменателна церемония по повод 80-годишнината от Аншлуса снимка Regina Aigner

Отбелязването на 80-та годишнина от Аншлуса бе повод австрийските политици и общественици отново да погледнат в тъмните страници на историята и да направят актуален прочит, признавайки отговорността на Австрия в последвалите събития. В речта си пред официалните гости в двореца Хофбург президентът на Републиката Александър Ван дер Белен се обяви против забравянето на миналото и за засилване на демокрацията. Канцлерът Себастиан Курц заклейми всякакви прояви на антисемитизъм. Тържественото събитие се проведе на 12 март и на него присъстваха членове на правителството, депутати, политици и обществени дейци.

Александър Ван дер Белен, снимка bundespresident.at

„12 март 1938 г. представлява кулминационната точна на едно катострофално развитие”, каза австрийският президент. Той подчерта, че с присъединяването на Австрия към Германия (аншлус) се отваря „най-тъмната страница в историята на страната”. Според  него точното време да се преаразгледа историята „беше вчера, е днес и ще бъде утре” и няма никакво извинение за незнание, гледане в страни и игнориране на историята. Ван дер Белен  ясно се противопостави на поддържаната в някои среди теза за Австрия като „жертва” на Хитлер: „Австрия носи  своята отговорност за зверствата на националсоциализма” и подчерта: „Ние се получихме от уроците на историята и ще предадем наученото на следващите поколения”. Президентът се обърна и към младите хора, които са израснали в свобода, и ги призова не само да защитават ценностите на едно отворено и демократично общество, но в още по-голяма степен да ги доразвиват и укрепват.

В края на речта си Александър Ван дер Белен помоли присъстващите с едноминутно мълчание да почетат паметта на жертвите на националсоциализма.

В своето изказаване бундесканцлерът Себастиан Курц обърна специално внимание на еврейските граждани и на безпрецедентните гонения, на които са били подложени те. „Австрия носи отговорност не само за собствените си евреи, защото нашето задължение не се прекратява на границата ни. И в Израел евреите трябва да могат да живеят свободно и сигурно”. Курц припомни, че въпреки проявите на съпротива, много австрийци са поддържали нацисткия режим. „Всеки човек е отговорен не само за това, което прави, но и за това, което не прави”, подчерта младият канцлер и добави, че днес трябва да се борим срещу всяка проява на нетолерантност и екстремизъм. Канцлерът Курц обяви, че ще поиска от кабинета да одобри предложението на Курт Тутер за издигане на паметник на жертвите на Холокоста в центъра на Виена.

По повод 80-та годишнина от Аншлуса в Австрия се организират множество събития. В центъра на обществените дискусии е отговорността на страната и на нейните граждани за присъединяването. До 80-те години на миналия век преобладаваше теорията за Австрия като жертва на нацистите и тази страница от историята на страната рядко бе повод за обсъждане.

На 12 март 1938 г. войските на Вермахта навлизат в Австрия и безпрепятствено достигат до столицата Виена, където са посрещнати от ликуващата тълпа. На 14 март пред Хофбург и Операта се провежда голям военен парад, на който Хитлер произнася пламенна реч. Австрия вече е германската провинция Остмарк, а австрийските въоръжени сили се присъединяват към Вермахта. С Прокламация на независимостта от 28 април 1945 г. Австрия анулира Аншлуса.

След края на Втората световна война страната е окупирана от съюзническите войски и разделена на зони между руснаци, англичани, французи и американци. Едва с договора от 15 май 1955 г. тя получава своята независимост, а на 26 октомври условието за неутралитет на страната е официално записано в конституцията й.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации