6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНовият Регламент за защита на личните данни бе обсъден на конференция във...

Новият Регламент за защита на личните данни бе обсъден на конференция във Виена

-- Реклама --

На 5 и 6 март 2018 г. във Виена се проведе международна конференция „Данни и демокрация – цифрови предизвикателства пред градовете“

снимка © Regina Hügli

На 25 май 2018 в страните от Европейския съюз влиза в сила Регламент за защита на лични данни. Този документ представлява крайъгълен камък в защитата на данните и ще има значително въздействие както върху администрациите, така и върху икономиката. Гражданите пък ще получат нови инструменти, с помощта на които правоприлагането се превръща в реален факт.

Човешките права винаги са били в центъра на общинската политика на Виена, а защитата на данните са задължителна част от тези права. Ето защо общината от самото начало подкрепя неправителствената организация „noyb“ (none of your business) – Европейски център за цифрови права „не е твоя работа“, която си е поставила за цел да работи за налагането новите правила за защита на личната сфера.

Затова Виена покани своите градове-партньори от Източна Европа, които са членове на мрежата Ойроком-ПР (Eurocomm-PR), за участие в международната конференция. Експертите се събраха, за да обсъдят защитата на данните и актуалните предизвикателства, които данните и цифровизацията представляват за администрациите и икономиката. Показан беше и потенциалът на цифровизацията за градовете като бизнес-центрове, както и ползите за гражданите.

Презентациите на виенските и чуждестранните експерти показаха, че всички общински администрации са изправени пред сходни проблеми, които могат да бъдат решени успешно единствено със съвместни усилия. Главният експерт от дирекция „Административно обслужване“ на СО, Димитрина Герасимова, представи мерките за обработване и съхраняване на документи и регистри, съдържащи лични данни в столичната общинска администрация.

 

Прессъобщение на Ойроком-ПР София,

част от мрежата за международни връзки на Община Виена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации