5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияГоран Горанов, 15 години: Радвам се, че в конкурса Sag’s Multi  мога...

Горан Горанов, 15 години: Радвам се, че в конкурса Sag’s Multi  мога да покажа красотата на българския език

-- Реклама --

Заедно с Лариса Крачанова Горан Горанов е сред финалистите на тазгодишното издание на двуезичния конкурс 

Елица Ценова

Горан Горанов

„На какъв език предпочиташ на четеш – на български или немски?” питам Горан, а той, уж готов с отгговора, се замисля. „Честно казано, на немски ми е по-лесно”, признава момчето, но веднага добавя, че разлиства и български книги.

Тази година той участва за първи път в конкурса Sag’s Multi, организиран от сдружения Wirtschafts für Integration” и EDUKULT и с лекота достигна до финалния кръг, който ще се проведе в края на февруари. Самата инициатива има за цел да популяризира многоезичието и да подчертае уникалността и значението на всеки език. В началото Горан избира темата „Никой не е перфектен” и защитавайки тезата си, умело редува изречения на немски и български. За финалния кръг момчето внимателно е подготвило речта си „Затова си струва да се живее”.

15-годишният младеж от девет години живее с родителите си във Виена. Обича да чете и да се среща с приятели. Ученик е в „N.M.S Selzergasse, а математика и английски са сред любимите му учебни предмети. За конкурса Горан научава от учителката си по немски, която го мотивира да се подготви. „Видя ми се много интересно и реших да се пробвам”, разказва той. Въпреки че в ежедневието му чуждият език преобладава, ученикът говори чудесно на майчиния си език, използвайки богат речник и правилни граматични конструкции. Когато пристига шестгодишен във Виена, той е изправен пред предизвикателството бързо да научи новия език. Родителите му обаче са категорични, че у дома ще се говори само на български. „Благодарен съм, че постъпиха така, защото успях да запазя родния си език“.

Написал е речта си сам и е щастлив, че има възможност не само да изрази позицията си по интересни теми, но и да покаже на останалите участници и журито красотата на българския език.

За първи път тази година до регионално равнище на конкурса Sag’s Multi достигнаха четири деца с майчин език български – Виолета Николова, Горан Горанов, Кристина Кирчева и Лариса Крачанова. Те ще бъдат специални гости на сбирка на Литературния кръжок към БКПО“Кирил и Методий“ и ще прочетат своите двуезични съчинения. Събитието ще се проведе на 13 февруари (вторник) от 19 ч. в БКИ“Дом Витгенщайн“ и на него ще присъства и създателката на конкурса Цветелина Ортега.

Блогът на българите в Австрия Melange Bulgaren представя финалистите с български език – Лариса Крачанова и Горан Горанов.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации