5.8 C
Виена
петък, 19 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПризнаване на чуждестранна диплома в Австрия

Признаване на чуждестранна диплома в Австрия

-- Реклама --

Автор Северина Горанова

Как мога да бъда конкурентен на пазара на труда? Как мога да докажа своята квалификация? Това са едни от първите въпроси, които си поставяме като новодошли чужденци в Австрия. Отоговорът им е неизменно свързан с начините, по които чуждестранните дипломи се признават в алпийската република.

Съгласно законодателството на Европейския съюз държавите членки трябва да гарантират упражняването на определени професионални дейности за всички граждани на страни-членки  на Съюза. Условията за упражняване на определена професионална дейност трябва да са еднакви както за австрийските граждани, така и за гражданите на останалите държави членки. Затова Европейският съюз е приел многобройни нормативни актове, които да осигурят еднаквото третиране на гражданите на ЕС при упражняването на занаятчийски и търговски дейности. Един от тези актове е Регламент 2005/36/EG и допълващия го регламент 2006/100/EG относно признаването на професионалната квалификация, в съответствие с които в Австрия съществуват две възможности за признаване на образование за професионални цели – оценка на чуждестранни свидетелства (Anerkennung) и приравняване (Nostrifikation).

Оценката на чуждестранните свидетелства (средно или професионално образование)

дава възможността придобитата квалификация в чужбина да бъде сравнена със съответната в Австрия (пример: бакалавър по маркетинг от УНСС с бакалавър по маркетинг от WU; курс за детегледач със съответните курсове предлагани в Австрия). Тук трябва да се има предвид, че  оценката не засяга съдържанието на съответната квалификация и не замества приравняването й. То само дава отговор на въпроса за съответствията в начина на придобиване на свидетелството в държавата по произход и в Австрия (вид на изучаваните предмети и техния хорариум). Ако резултатът от оценката е положителен, придобилият квалификацията може да използва своята научна степен на територията на цялата държава. Целта на това производство е да бъде улеснено търсенето на работа и продължаването на квалификацията във висше (Universität) или професионално висше учебно заведение (Fachhochschule). Искането за извършване на оценката може да бъде подадена онлайн, чрез попълване на специален формуляр и представяне на доказателства за придобитото образование,  на https://www.asbb.at/. Цената на услугата по оценяване е 150 евро за оценка на до 3 образователни степени, и 200 евро за оценка на над 3. Към момента таксата може да се заплати само чрез кредитна или дебитна карта през сайта на Министерството за образование, наука и изследвания.

Втората възможност е т.нар.

приравняване 

При него  придобитото в чужбина образование бива приравнено изцяло на австрийското такова. След положителен резултат, лицето има право да използва съответната титла, придобита в държавата по произход, както и да упражнява професията на територията на цялата държава. В производството по приравняване се сравнява хорариумът на придобитото образование и положените изпити. В случай, че се установят несъответствия, се определя, кои изпити трябва да бъдат положени, за да бъде приравнена квалификацията. Тук трябва да се има предвид, че в Австрия съществува така наречената дуална образователна система – обикновени средни и професионални училища, в които се изучава определна професия. Компетентни за признаване на дипломи от първия вид е Министерство на образованието, а при втория Министерство на икономиката (Bundesministerium für Digitalisierung und Wirtschaftsstandsort). В рамките на това производство се дължи такса. На сайта на Министерството на образованието можете да намерите съответния отдел, който е компетентен за приравняването на Вашето образование.

Признаването на придобита академична степен е регулирано от Лисабонската конвенция на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. За да бъде допуснато приравняване на академична степен, лицето следва да докаже, че за упражняване на търсената професия в Австрия, е необходимо завършено висше образование. За разлика от приравняването на училищна степен, това на висша образователна степен може да бъде направено към всеки университет или висше професионално училище, което предлага сравнима образователна програма. Тъй като в рамките на държавата може да има няколко такива университета, е предоставено на приравняващия да избере сам конкретното учебно заведение. За записване в университета се заплаща еднократна такса от 150,00 евро, като приравняващият придобива ограничени студентски права.

Трябва да се има предвид, че Законът за висшето образование предвижда да се даде „подходящ“ срок за завършване на приравняването и че то може да се започне само веднъж. В съответствие с учебната автономия всеки университет може да прецени на точно колко семестъра възлиза този срок.

Защо е важно да предприемете стъпките за оценка на дипломата си? Освен че ще подобри изгледите си за намиране на по-добра работа и то по специалността Ви, ако вече сте трудово заети в Австрия, ще допринесе за увеличаване на трудовото Ви възнаграждение.

 

Ако имате въпроси, свързани с признаването на Вашето образование в Австрия или имате нужда от помощ, свържете се с екипа на Austria for beginners.

 

_______________

Още по темата:

Интеграцията означава познаване и спазване на местните правила и норми – интервю с Миглена Хофер и Северина Горанова, основателки на организацията Austria for beginners, чиято цел е да помогне на новодошлите чужденци да се справят с правните и административни процедури и да уредят безпроблемно живота си на новото място.

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации