22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКариерен форум събра представители на австрийския бизнес с българи, търсещи работа в...

Кариерен форум събра представители на австрийския бизнес с българи, търсещи работа в родината

-- Реклама --

Текст Жулиен Желев

снимка Жулиен Желев

Актуална информация, полезни контакти и много добра организация. Това е краткото обобщение на провелия се на 25 януари 2018 г. във Виена първи по рода си кариерен форум „Австрийските фирми в България като работодател”. Той събра близо 150 човека, желаещи да се запознаят с възможностите за работа в България и представители на австрийски фирми, търсещи знаещи и можещи бъдещи служители. Зад инициативата стоят Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на Република България във Виена и Австрийската стопанска камара. Големият интерес и от страна на бизнеса, и от страна на интересуващите се от кариера в България показа, че подобен форум е изключително необходим и полезен и трябва да се превърне в традиция.

снимка Жулиен Желев

Събитието беше открито от Андреас Майндъл, регионален мениджър за Централна Европа на Австрийската Стопанската камара, който поздрави присъстващите и определи като уникална възможността да получат актуална информация от първа ръка.

Приветствие беше отправено и от Н.Пр. д-р Иван Сираков, посланик на РБългария във Виена, който припомни, че в момента България е председател на Съвета на Европейския съюз. „ЕС е уникален по себе си проект и трябва да продължава да олицетворява правото на свободно определяне и сменяне на местожителство и месторабота и да бъде символ за единство. Подкрепям младите, които са решили да завършат своето образование в чужбина и да съберат опит там. Междувременно, подкрепям и българските граждани, които  след като са завършили своето образование в чужбина искат да се върнат в родината си и направят кариера там.”

снимка Жулиен Желев

“България работи усилено в посока връщане на младите специалисти в страната с политики в различни сектори, сред които такива насърчаващи младите родители и също така работодателите да наемат и обучават нови кадри”, каза специалният гост на събитието Зорница Русинова, зам. министър на труда и социалната политика. Тя представи на присъстващите актуални данни за пазара на труда в България и подробно отговори на зададените й въпроси.

Рада Йосифова, директор Човешки ресурси в Райфайзенбанк България снимка Жулиен Желев

България вече излезе окончателно от икономическата криза от 2008 година и нагласите на австрийските инвеститори се подобряват – 43% oт анкетираните са оптимисти за икономиката през предстоящата 2018 г., а година по-рано делът е бил 36%. Страната в момента е най-сигурният партньор на алпийския бизнес на Балканите, а той има голям интерес да затвърди челната позиция за най-голям чуждестранен инвеститор. С тези думи Улрике Щрака, съветник към Търговския отдел на посолството на Австрия в България, описа очакванията на австрийските фирми. Тя обърна внимание и на проблемите, посочени от инвеститорите, а именно липсата на високо квалифицирана работна ръка, което възпрепятства ръста на инвестициите,  корупцията и липсата от ефективна съдебна власт, която да взима решения спазвайки  законите, а не спрямо партийните интереси, каза още Щрака.

Във втората част на форума, участниците получиха възможност за личен разговор с водещи компании като EVN, Raiffeisenbank, Mondi, Palfinger, Jöbstl, Schenker, България Ер, с представители на Стопанската камара на Австрия, както и с представители на българските институции.

снимка Жулиен Желев

Пред Меланж Булгарен инж. Ангел Георгиев от Palfinger посочи, че България в момента изпитва не само нужда от квалифицирани кадри в IT-сектора, но и в много други области, сред които дори финанси и счетоводство. Той изрази мнение, че това се дължи на незадоволителното качество на образование, предлагано от българските учебни заведения. „Днес се видях с изключително много млади и мотивирани хора и така съм сигурен за доброто бъдеще на България през следващите години”, коментира още инж. Георгиев.

За Милена Милушева посещението на кариерния форум е било изключително полезно. Момичето завършва скоро образованието си в Икономическия университет във Виена и вече проучва възможностите за професионална реализация. „Имам много познати, които се върнаха в България и започнаха работа на добри позиции в западни компании. Не изключвам подобна стъпка и за себе си“, сподели тя, докато очакваше среща с представител на Raiffeisenbank.

В края на официалната част на форума националният превозвач България Еър изненада присъстващите с лотария и така един от участниците спечели двупосочен билет до България.

 

Австрийският бизнес в България

С ниво на инвестициите в размер на 4,124 млрд. EUR (1996-2016) по данни на БНБ Австрия заема второ място сред чуждестранните инвеститори в България. Над 300 филиала на австрийски фирми има на територията на страната като сред най-големите са Mtel, EVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Billa, Kronospan, Knauf, Uniqa, Palfinger, Baumit и други.

40% от австрийските компании в България отчитат подобрение на икономическото положение в България. Това сочат данни от проучване, проведено през 2017 г. от Advantage Austria – Австрийско търговско представителство. В него са участвали 35 австрийски компании, представители на секторите търговия, услуги и промишленост.

Ниските данъчни ставки и изгодните разходи за труд правят България привлекателна за австрийските инвеститори. Като основни проблеми се посочват липсата на квлифицирана работна ръка, корупцията и лошата инфраструктура. Участниците в допитването отбелязват още нуждата от предвидима икономическа политика и правна сигурност.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации