17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Посланик Иван Сираков представи приоритетите на българското председателство на Съвета на...

Виена: Посланик Иван Сираков представи приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС

-- Реклама --

 

Н.Пр.Иван Сираков и Йорг Воян, представител на ЕК в Австрия снимка © Alice Schnür-Wala

„ЕС и Западните Балкани – приоритетите по време на българското председателство на Съвета на ЕС” е темата на презентацията, която българският посланик във Виена д-р Иван Сираков е изнесъл на 17 януари в Представителството на Европейската комисия във Виена. Модератор на събитието е бил посланик Йорг Воян, представител на ЕК в Австрия.

Д-р Иван Сираков е изразил позиция, че прекъсването на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС не е в интерес на Съюза, пише по този повод австрийският вестник Die Presse. Според  българския посланик с Анкара трябва да се говори честно и открито.

Като важен приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС, подчертан в презентацията, е ускоряването на европейската интеграция на Западните Балкани. България иска да даде на шестте държави (Сърбия, Македония, Черна гора, Босния и Херцеговина, Албания и Косово) ясно послание, че без тях Европа не би била цялостна.  „Западните Балкани са много важни за сигурността и благополучието на Европа”, е казал още посланик Сираков, цитиран от Die Presse.

 

_________________

Още по темата:

Австрийската външна министърка Карин Кнайсъл посети България

Н.Пр.Иван Сираков, посланик на България в Австрия: Българската дипломация изпитва нужда от презареждане чрез активизиране на повече положителни вътрешнополитически процеси – интервю

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации