6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеПромени системата - стани учител в "Заедно в час"

Промени системата – стани учител в „Заедно в час“

-- Реклама --

Текст Милена Малионова

Какво означава модерно училище, как да се осигурят равни възможности на всяко дете, особено на онези в затруднено финансово и социално положение, до качествено образование, каква е ролята на учителите в образователния процес? Това бяха само част от въпросите, които младежи от българската общност във Виена дискутираха с Нели Колева, директор „Публични партньорства“ в „Заедно в час”, на проведената на 19 ноември среща. Гостите се запознаха в детайли с многостранната дейност на организацията, която вече седем години доказва, че ефективният учител може да развие възможностите и да промени постиженията на своите ученици.

„Заедно в час” е част от международния проект „Teach for All”, чиято цел е да осигури равни възможности за образование на всяко дете. Както Нели Колева подробно разясни, в основата на програмата са учителите-лидери. Това са внимателно избрани млади хора, които се обучават по международен модел и две години работят като учители.

В уютна обстановка на по чаша вино младите хора обсъждаха проблемите на българското образование  и споделяха идеи за бъдещето. Всички бяха единодушни, че ентусиазмът и мотивацията на учителя са сред решаващите фактори за ефективно и интересно обучение. Нели Колева сподели, че преминалите през програмата учители разказват с много емоция за успехите, за трудните моменти, за промяната, за новите приятелства и затова, което са дали и получили от работата си в класната стая. Тези, заредени с положителен заряд разкази, мотивират новите младежи, които се ангажират със социалната кауза.

„Съмишленик в „Заедно в час” може да стане всеки, за когото качественото образование е важно и който разбира огромното му значение за всяка отделна личност и обществото като цяло”, каза Нели Колева и подчерта, че желаещите могат да окажат подкрепа не само чрез директна работа в училище, но и чрез различни инициативи на регионално ниво, социално предприемачество и др.

До момента програмата са завършили 165 учители, които са преподавали в 80 училища, обучавайки 9 000 ученика.

Нели Колева беше във Виена по покана на Teach for Austria, която отбеляза 5 години от основаването си, а лидерът й Валтер Ембергерт  беше удостоен в края на октомври с наградата Österreicher des Jahres  в категория „Хуманитерен ангажимент” (Humanitäres Engagement)

Teach For All е глобална мрежа от независими организации, заети в социалната сфера, посветени на мисията да осигурят равен достъп на всяко дете до качествено образование. 32 държави по света към момента са партньори на Teach For All.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации