6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДа подкрепим Петицията за признаване на българския език за матуритарен в държавите-членки...

Да подкрепим Петицията за признаване на българския език за матуритарен в държавите-членки на ЕС

-- Реклама --

През април 2017 Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) разпространи Петиция до Европейския парламент, с която се настоява матурата по български език да бъде включена в националните образователни системи на държавите, членки на Европейския съюз (ЕС). След месеци борба, тя бе допусната за обществена подкрепа на интернет портала на ЕП. Сега отново е време да бъдем активни и да покажем, че българският език трябва да застане наравно с останалите европейски езици!

Публикуваме писмото на АБУЧ относно кампания за подкрепа на Петицията.

До всички наши съмишленици

октомври 2017

Отправяме към Вас молба за съдействие в подкрепа на идеята на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) в България да се разгърне национална кампания за подкрепа на Петицията на АБУЧ, внесена в Европарламента със съдействието на всички български евродепутати, за издигане статута на българския език в рамките на ЕС. Това е изключително важно условие, за да получат българчетата, които се обучават в страни членки на ЕС, равни права с ученици, за които майчин език е английски, френски, немски, испански, италиански и др. и по този начин да се избегне дискриминацията на млади хора, на които майчиният им език се включва в категорията на т.нар. „малки езици”.

История на петицията:

Асоциацията на българските училища в чужбина внесе на 14 март 2017 г Петиция до Европейския парламентПРИЗНАВАНЕ НА ОФИЦИАЛНИТЕ ЕЗИЦИ НА НИВО МАТУРА.

С нея АБУЧ призовава за насърчаване на сътрудничеството между държавите членки в областта на чуждоезиковото обучение и настоява Европейският съюз да подпомогне и допълни действията на държавите членки за осигуряването на правна и административна възможност за полагане на матура или друг вид езиков изпит по всеки един от официалните езици на ЕС, в това число и по български език във всички държави-членки.

Месец юли 2017 г.: Комисията по петициите разгледа подадената от АБУЧ петиция и след консултация с експерти взе решение да я допусне, но веднага след това реши тя да бъде замразена, тъй като въпросите на образованието са автономен приоритет на всяка страна членка на ЕС.

Месец септември 2017 г.: при повторно обсъждане за вземане на окончателно решение за допустимост или замразяване, благодарение на намесата на всички български евродепутати, петицията бе допусната да се публикува на портала за подкрепа с резюме на всички езици.

Петицията се подкрепя от българския президент и от вицепрезидента, от българските евродепутати, от депутати от 44-то Народно събрание, Министерството на външните работи, Държавната агенция за българите в чужбина и др.

Изключително сме признателни на президента на Република България Румен Радев и на неговата съпруга Десислава Радева, които използваха възможността по време на посещението на френския президент Емануел Макрон и неговата съпруга в България, да ги запознаят с нашата петиция и да поискат съдействие от френска страна.  Благодарение на тези разговори във Франция исканията, поставени в нашата петиция, започват да се придвижват в положителна посока.

Асоциацията на българските училища в чужбина ще Ви бъде признателна, ако според възможностите си съдействате за разпространението на нашия призив. Надяваме се също по време на председателството на България в Европарламента този въпрос да е един от приоритетните за нашите политици.

Открито ни подкрепят МОН, МВнР, ДАБЧ, много народни представители, българските евродепутати, националният омбудсман Мая Манолова, кметът на София Йорданка Фандъкова и много други.

За всички нас трябва да е ясно, че без български език няма българи, а без българи – няма България. Запазването на българската идентичност на младите хора зад граница е национална грижа и проблем в условията на съвременната глобализация, свързан със  сигурността на държавата ни и нейното съхранение. Въвеждането на матуритетен изпит по български език или на изпит, който да се признава в дипломите за средно образование в страните членки на ЕС, ще гарантира дълготрайната заинтересованост на младите хора да овладяват своя майчин език до завършване на средното им образование и ще им позволи да имат право на избор къде да продължат своята по-нататъшна реализация, в това число и в България.

България ще е там, където хората искат да я съхранят за поколенията. На това са посветени десетилетните усилия на създателите и пазителите на българските училища зад граница, чийто представител на голяма част от тях е Асоциацията на българските училища в чужбина.

Управителен съвет на АБУЧ

Петицията може да бъде прочетена и подкрепена ТУК

За да подкрепите Петицията, е необходима предварителна регистрация на сайта на ЕП, която отнема едва пет минути. След като потвърдите профила си, може да намерите Петицията с нейния номер № 0224/2017 и да я подкрепите. Имаме право на равностойно отношение към българския език в ЕС!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации