10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРазходка с екскурзовод из абатство Мелк

Разходка с екскурзовод из абатство Мелк

-- Реклама --

Елате с нас, за да научим повече за историята и настоящето на един от най-старите и красиви манастири в Европа

„Така стигнахме до Мелк, където на един завой на реката се извисява прекрасният манастир, реставриран неведнъж в течение на вековете.“ Това пише писателят Умберт Еко още в първите страници на романа си „Името на розата”, разказвайки за ръкопис от 14-и век, намерен в Мелкската обител. Не случайно сред главните герои е бенедиктинецът Адсон, наречен Адсон от Мелк.

Един от най-старите, богати и красиви манастири в Европа издига жълто-бялата си снага на хълма над град Мелк и бди като страж над западния край на долината Вахау.

От самото му основаване през 1089 г  без прекъсване до днес манастирът е обитаван от монасите на Бенедиктинския орден. През вековете той заема важно място в австрийската история и отдавна се е превърнал в символ на вярата, както и в притегателен център за всички, които се интересуват от култура, изкуство, религия и наука.

Архитектурата на манастира е истинска перла на барока, чието великолепие оставя посетителите безмълвни. Тук е погребан през далечната 1014 година един ирландски кралски син, умрял със смъртта на мъчениците, Св. Коломан. В разкошна мощехранителница се пази негов кътен зъб. Най-ценното обаче, което манастирът притежава, е частица от кръста Господен, която хабсбургският херцог Рудолф Четвърти, Дарителя, през 14 век нарежда да бъде поставена в разкошна рамка, „круцификс гемата“ – кръст, украсен със злато и скъпоценни камъни. Мраморната зала, в която е посрещана Мария Терезия и където са  давани угощения на знатните гости, манастирската библиотека, която с богатството си е възхитила Умерто Еко и в която са били Далай Лама и Паулу Куелю и невероятният разкош на бароковата църква правят посещението в абатството Мелк едно незабравимо преживяване.

Библиотеката на манастира в Мелк е една от най-богатите в Европа

Затова и след известен размисъл, решихме, че можем да си позволим да разширим инициативата „Непознатата Виена” и да излезем от столицата, за да се запознаем с историята и красотата на този величествен манастир. Из залите, стаите, църквата и библиотеката ще ни разведе нашата любима екскурзоводка Диана Пиперова. Отново ще се доверим на нейния професионализъм и сладкодумие, за да научим повече за перлата на Вахау, както често наричат абатството.

Надяваме се, че и вие имате желание да се присъедините към нас на 24 септември.

Мястото на нашата среща: Централният вход на манастира

Ще ви чакаме пред централния вход в 11.00 ч.

Цена: Цената на беседата е 8 евро, които се заплащат на място.

За студенти – 5 евро.

За деца и ученици – безплатно.

Цената на входния билет за абатството е 11 евро за възрастни, 6 евро за студенти и ученици над 16 години, за деца до 16 години – безплатно.

За по-голямо удобство осигуряваме слушалки – 2 евро.

Разходката е с продължителност около 1 час и 40 минути.

Предварително записване на адрес diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792  е препоръчително.

Как да стигнем до манастира в Мелк?

  1. С кола (около час път от Виена) – пред манастира има безплатен паркинг за 220 места

  1. С влак – гарата в Мелк се намира на пешеходно разстояние от входа на манастира.
  2. С кораб – от спирката на Дунав следвайте стрелките към манастира
  3. С колело

Следобедът след посещението на манастира може да се използва за разходка из долината Вахау или в град Мелк.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации