Митрополит Антоний освети новия български православен храм „Св.Иван Рилски” във Виена

12. юни 2017 | By | Reply More

„Църквата е духовен дом за всички православни българи“, подчерта в словото си митрополит Антоний

Текст и снимки Елица Ценова

 

„Много е хубава новата църква”, „Хм, доста различна е, има нещо възрожденско в стенописите”, „Голяма е, ще побира повече хора по празници”. Десетките българи, които в събота и неделя посетиха новата българска църква „Св.Иван Рилски” в австрийската столица, не криеха въодушевлението си. В общия възторг и радост се прокрадваше и притеснение, породено най-вече от факта, че храмът се намира на партерния етаж в нов жилищен комплекс. „Дали живеещите наоколо няма да се оплакват?”, питаше се Станимир, поглеждайки към австрийците, които любопитно спираха и се заслушваха в църковните песнопения, носещи от храма. „Тук хората са свикнали на мулти-култи разнообразие, а и щом общината е разрешила, значи няма проблем”, успокоиха го приятелите му.

„Не е редно да се каже, че църквата „отваря врати”, деликатно ме поправя енорийският свещеник отец Иван Петкин и пояснява, че едва след освещаването църквата става действащ храм. „Вратите на нашата църква винаги са били отворени за всички наши сънародници. Без да се натрапва, тя винаги е готова да помага на хората и да ги подкрепя”.

Българската православна църковна община (БПЦО) „Св. Иван Рилски“ във Виена, Австрия, е основана през 1967 г., а на 19 май 1969 г. е регистрирана и държавно призната от страна на Република Австрия като тяло на публичното право. БПЦО е под юрисдикцията на Българската Патриаршия, Светия синод със седалище София и принадлежи към Западно- и Средноевропейската епархия със седалище в Берлин, Германия, под омофора на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

До 24 декември 1993 г. БПЦО „Св. Иван Рилски“ е ползвала безплатно Руската православна църква в трети район, където са отслужвани един път в месеца български служби. През март 1993 г. българският посланик във Виена Александър Караминков предоставя помещение в жилищния комплекс на посолството, което църковната община ремонтира със свои средства и преустройва в църква. Първата българска служба е отслужена на 25 декември 1993 г., а на 24 април 1994 г. е тържествено осветена от Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

С годините помещението става все по-тясно и не може да отговори на нуждите на нарастващия брой българи в Австрия. Строежът на новия храм, който се намира на улица Dunklergasse 21 в 12 район на Виена, започва на 17 септември 2013 г. На 11 юни, неделя, храмът бе официално осветен от Негово високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. В новата, действаща вече църква, бе отслужена и първата света литургия.

Специални гости на празника бяха свещениците иконом Юлиан Ангелов от Берлин и иконом Петър Симеонов от Париж, протосингелът архимадрит Атанасий Султанов от Будапеща, патриаршеският протодякон Иван Петков от София, директорът на дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет г-н Емил Велинов, Постоянният секретар на Министерството на външните работи г-жа Елена Шекерлетова, представителят на кардинал Шьонбурн викарният епископ д-р Хелмут Кретцел, както и официални гости от австрийска страна – представители на Службата по вероизповеданията към федералното Канцлерство. Поздравителни адреси бяха изпратени от премиера Бойко Борисов, кмета на София Йорданка Фъндъкова, заместник-председателя на политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов, директора на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

По време на възкресно-празничната вечрна служба на 10 юни, както и на утрената и освещаването пя част от хора „Св.Наум Охридски”. Четирима от общо 12-те члена на формацията бяха във Виена специално за освещаването на българския храм. Светата литургия в неделя бе озвучена от смесения хор към българската църква с диригент Анна Футикова.

В свеото обръщение към вярващите митрополит Антоний подчерта, че „макар и на стотици километри от дома, българите във Виена имат късче от България наблизо”. „Така, прекрачвайки прага, ще сгрявате сърцата и душите си и чрез този храм ще можете да се докоснете до своята родина”, каза още Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Храмът  е построен със средства на българската държава в лицето дирекцията по Вероизповеданията към Министерски съвет, с подкрепата на Посолството на РБ във Виена, на стотици сънародници, дарители, спомоществователи и приятели на България. Блогът на българите в Австрия Меланж Булгарен също има своя скромен принос в довършителните работи. Една от разходките от поредицата „Непознатата Виена„, организирана съвместно с екскурзоводката Диана Пиперова, бе изцяло с благотворителна цел като събраните средства бяха дарени на храма.

______________

Още по темата:

Новият български православен храм „Св.Иван Рилски” ще бъде официално осветен

Българи от Виена събраха средства за новия православен храм „Св.Иван Рилски“

 

 

 

 

 

 

Category: Aвстрия, България, Виена, празници, събития, традиция

Leave a Reply