10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМилена Панева, юрист: Запознайте се с трудовите си права още преди започване...

Милена Панева, юрист: Запознайте се с трудовите си права още преди започване на работа

-- Реклама --

„Не винаги е правилно в Австрия да се правят аналогии с българското трудово законодателство“, смята Милена Панева, юридически съветник 

Интервю Елица Ценова

Маг.Милена Панева, юридически съветник

Проектът за безплатни правни консултации по трудови и социални въпроси на австрийските профсъюзи бе официално удължен с още две години. Какви бяха мотивите за това?

Проектът “ Правни консултации по трудово и осигурително право на български език”, по който аз работя, е удължен до април 2019 година от австрийското Министерството  на труда, социалните грижи и защита на потребителите. За Министерството е от значение дали към проекта има интерес и дали хората идват на консултации. Тъй като това е факт, работата ще продължи още две години засега. Аз също смятам, че има необходимост от такива консултации на български език. Това е така, защото много от българите, дошли да работят в Австрия, сега учат немски език и работодателят може по-лесно  да злоупотреби с правата им.

Кои бяха най-често задаваните въпроси и най-дискутираните проблеми през първата година?

Консултациите обхващат две големи  теми –  трудово и осигурително право, затова и задаваните въпроси са разнообразни. Във връзка с трудовото право хората най-често питат какво е минималното заплащане за конкретния бранш, какво да правят ако не получа заплатата си, колко допълнително се заплаща за извънреден труд, колко почивка ми се полага.

Въпросите, свързани с осигурителното право, се отнасят до осигуровките, изплащани при различните видове трудови договори, както проблеми и въпроси по темите майчинство в Австрия, детски надбавки, пенсия за възраст, преквалификация, признаване и уеднаквяване на дипломата от България.

Кой е най-трудният случай, с който сте се занимавала досега? Получавате ли помощ и съдействие от български и австрийски институции?

Всеки един случай има специфични моменти. Най-тежки са тези, при които има голяма зависимост на работника от неговия работодател. Например, има много българи, които работят за някого, при когото също и живеят. Тези хора са често невероятно експлоатирани, защото те нямат никаква сигурност и не могат да си представят да останат едновременно без пари и без жилище.

Тежки са случаите, когато българи са работили повече от седем години нелегално в Австрия, без да знаят това. При проверка се оказва,  че работодателят не е изплащал никакви осигуровки. Тогава лицето не събира трудов стаж, не е здравно осигурено и няма право на обезщетение за безработица.

Моят съвет е работникът да се консултира за правата си на по-ранен етап или още преди започване на конкретната работа, за да не се стига до крайни ситуации.

Аз работя всеки ден с  австрийски институции и разбира се, понякога срещам и трудности, но се опитвам винаги да намирам  начини. С български институции не работя толкова често, но когато това наложи, се справям.

Какво най-вече трябва да знаят българските граждани, които работят в Австрия, в областта на трудовото и социално право?

Често хората правят аналогии с българското трудово право, което понякога е грешно. Например, много важно различие е, че писмената форма на трудовия договор не е задължителна в Австрия. Това означава, че за разлика от България, трудовият договор не трябва да е сключен писмено. Има изключения като договорът за обучение, но те са малко.

Такъв пример е и погрешното приемане от хората, че че работодателят им не може да ги уволни докато са в болничен. В Австрия работодателят може да изпрати писмо на домашния адрес на работника си, докато той е в болничен. Това ще се счита за валидно прекратяване, не е нужно да се чака връщането на работа. Разбира се, ако прекратяването на трудовия договор е едностранно от работодателя (Kündigung durch Arbeitgeber), той трябва да плати всичко полагащо се като заплата и осигуровки на работника/служителя си до края на срока за прекратяване на трудовото правоотношение/ Kündigungsfrist/.

Друг важен момент е, че в Австрия няма обща минимална работна заплата за всички браншове. Минималното заплащане е винаги различно според различните работни сфери – строителство, гастрономия, транспорт. Какво минималното заплащане е посочено в колективиня трудов договор за съответния бранш. Тези колективни трудови договори имат по-голямо значение от индивидуалните трудови договори, които получава работникът/ служителят при започване на работа. Условията на труд, заплащане, отпуска, не могат да бъдат по-лоши и/или в по-нисък размер от тези, посочени в колективния трудов договор.

По отношение на социалните права в Австрия трябва да се знае, че всички социални подпомагания в страната /Mindestsicherung, Wohnbeihilfе/ са обвързани с наличието на документи за легално пребиваване и с трудова заетост към момента или съществувала такава в Австиря.

Бихте ли ни разказали повече за Австрийската федерация на синдикатите  (ÖGB)? Каква е тяхната роля при защитата на трудовите права на работника в Австрия?

ÖGB има важна роля в управлението и политиката на Австрия във връзка с трудовото и осигурителното закодотелство. ÖGB участва в подготовката на трудовите и осигурително-правните  закони и преговоря за по-добри условия на труд. Важна функция на синидикатите е, че те сключват колективни трудови договори (Kollektivveträge) като представители на работника/служителя с  организацията, която представлява работадателя – Стопанската камара (Wirtschaftskammer). Тези колективни трудови договори действат като закон и има такива почти за всички работни браншове в Австрия. Синдикатите работят заедно с т. нар. Работнически съвети ( Betreibsrat), които представляват интересите на работниците в отделните фирми и се избират от работещите там.

Как се става член на ÖGB и какви са предимствата за работника от такова членство?

В Австрия синдикатите са седем и обхващат всички  трудови браншове. Може да станете член както онлайн, така и директно от офисите на отделните синдикати или от центраталата на ÖGB, където е и моето работно място. За членството в синдикатите се плаща членски внос, който е в размер на един процент от месечното бруто възнаграждение на работника/служителя.  Този членски внос е по-нисък, ако лицето е студент, по майчинство или безработен.

За онлайн регистрация:

https://secure.gewerkschaft.at/OEGB/Anmeldung/seite1.php

http://www.oegb.at/cms/S06/S06_10.a/1342537062375/mitglied-werden/mitgliedsanmeldung/herzlich-willkommen

Адресите на отделните синдикати:

http://www.oegb.at/cms/S06/S06_4/gewerkschaften

Във връзка конкретно със защитата на трудовите и осигурителните права на работника/служителя в Австрия се предлагат консултации по темата  от отделните синдикати.

Много важно предимство е, че след определен брой месеци, членство в ÖGB, работниците/служителите могат да ползват безплатен адвокат от конкретния синдикат, който да защитава техните трудови и осигурителни  права в съда.

 

За безплатни консултации по трудови и социални проблеми може да се свързвате с юридически съветник маг. Милена Панева. Тя е на разположение по всички въпроси, свързани с установяване и прекратяване на трудово правоотношение, право на пенсия, социално осигуряване, проблеми на работното място, признаване на образованието и др.

Предварително записване по телефон или имейл е препоръчително:

тел.:  01/534 44-39 110

моб.: +43 664 6145063

мейл: milena.paneva@oegb.at

Johann-Böhm-Platz 1, 1020 Виена

(спирка Donaumarina на линия U2 на метрото, сградата на ÖGB)

 

____________________

Още по темата:

Официално започна проектът за безплатни правни консултации на български език по трудови и социални въпроси към австрийските профсъюзи

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации