17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОт 15 юни говорим в рамките на ЕС без роуминг. Какви са...

От 15 юни говорим в рамките на ЕС без роуминг. Какви са новите правила?

-- Реклама --

От 15.06.2017 г. е в сила изменение на Регламент № 531/2012 на Европейския парламент и на Европейския съвет (Регламента), с което отпадат надценките за разговори, SMS и данни в рамките на Европейския съюз/Европейската икономическа зона (ЕС/ЕИЗ) при действащите Национални условия в роуминг (RLAH+).

Текст Жулиен Желев

От 15 юни по време на пътуванията ни в границите на ЕС, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия няма да е нужно вече да се притесняваме за скъпите тарифи на мобилните оператори за разговори, текстови съобщения и сърфиране в интернет. След приетия от Европейския парламент регламент, всичко това ще се таксува на същата цена, като у дома без допълнителни такси.

Какво се случва, ако съм на почивка в България, а използвам австрийската си мобилна карта?

Ако използвате вашия мобилен телефон по време на почивка в България, ще го правите така, както вече сте свикнали в Австрия, тоест разговорите ви ще се таксуват според австрийския тарифен план без допълнителни такси. Използваните от вас единици, ще бъдат автоматично приспаднати или таксувани според съответния ви план. Ако, например, имате в абонаментния си план неограничен брой минути за разговори с всички национални мрежи, ще можете да се обаждате на всеки номер от мрежа на оператор в ЗОНА ЕС без ограничения. Същото важи и за текстовите съобщения. Ако в плана ви има включени национални MB, ще можете да ги ползвате също, но са възможни ограничения.

Ако реша да остана в България повече време, ще мога ли да си ползвам австрийския абонаментен план?

Не. Идеята на новата регулация е да бъде по-евтино докато пътувате. Ако прекарате повече време в България, вашият мобилен оператор ще започне да таксува потреблението ви по договорените цени.

Какво се случва, когато от Австрия звъня към България?

Обнародваният регламент не засяга този тип международни обаждания. Ако разполагате с карта към австрийски мобилен оператор и се намирате на територията на Австрия и искате да осъществите обаждане към България, ще бъдете таксувани спрямо вашият абонаментен план.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации