10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенската филхармония отново ще подари на своите почитатели безплатен концерт в парка...

Виенската филхармония отново ще подари на своите почитатели безплатен концерт в парка на двореца Шьонбрун

-- Реклама --

На 25 май паркът на двореца Шьонбрун, някогашната лятна резиденция на Хабсбургите, отново ще се превърне в уникална концертна зала

снимка Richard Schuster, 2016

В 20:30 ч . на 25 май, четвъртък, Виенската филхармония кани всички любители на класическата музика на ежегодния си безплатен концерт под открито небе. Диригент на тазгодишния концерт ще бъде музикалният директор на Националния симфоничен оркестър във Вашингтон Кристоф Ешенбах, а специален гост е оперното сопрано Рене Флеминг.

Проявата, известна от 2008 г. под името „Концерт в лятна нощ“ се провежда за първи път през 2004 г. по случай най-голямото разширение на Европейския съюз досега и в началото е наричан „Концерт за Европа“. Всяка година на диригентския пулт застава някой от най-знаменитите диригенти в света. Сред тях са Жорж Претр, Даниел Баренбойм, Валерий Гергиев, Лорин Маазел и Франц Велзер-Мьост. Тъй като „концертната зала“ е просто в парка пред двореца и зрителите достигат 100 000, не е възможно предварителна резервация на места. В случай, че метеорологичните условия не позволят провеждането на концерта на 25 май, организаторите са предвидили резервен вариант на 26 май.  За всички , които не могат да присъстват, остава възможността да го гледат на живо по телевизията. И тази година австрийската обществена телевизия ORF 2 и германската 3 SAT ще предават директно от парка Шьонбрун.

Програмата на концерта включва произведения на Дворжак, Чайковски, Рахманинов, Хумпердинг, както и теми от Хари Потър от Джон Уилямс.

Албена Данаилова

Оркестърът на Виенската филхармония ще бъде изведен на сцената в двореца Шьонбрун от двама концерт-майстори като един от тях ще бъде българката Албена Данаилова. Вече пет пъти тя води състава на прочутия оркестър и на световноизвестния Новогодишен концерт, който се провежда всяка година на 1-и януари в Музикферайн. След спечелване на конкурс през 2008 г. Албена Данаилова става първата жена концертмайстор на известния със своя консерватизъм оркестър на Виенската филхармония.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации