10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
Началоактуално9-май - Ден на Европа

9-май – Ден на Европа

-- Реклама --

Днес обединена Европа отбелязва своя празник и поглежда назад с гордост и напред с надежда.

През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9-ти май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9-ти май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

Пътят към това обединение обаче не е лесен, особено в съвременната ситуация, в която Европа е на икономически, социален и религиозен кръстопът.

Сега общото и по-добро бъдеще на Европа зависи само и изцяло от нас, защото Европейският съюз не е институция, нито е сграда в Брюксел. Европейският съюз са неговите граждани .

Честит празник, граждани на Европа!

Поглед назад

След Втората световна война Европа е разрушена не само физически, разрушена е и нейната икономика. Политиците, съветвани от икономистите осъзнават, че ако искат просперитет, мир и благоденствие в Европа трябва да преодолеят съперничество между европейските страни, наследени от предишни периоди. В средата на XX век отрасълът за производство на въглища и стомана е източник на военна мощ. Споделянето на ресурсите и свободната търговия между европейските държави биха довели до обединяване на усилията за възстановяване и развитие на икономиките им.

На 9 май 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, представя своята декларация пред международната преса в Париж. С нея той призова Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа реална стъпка към създаването на европейската федерация“. Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци.

60 години от Римските договори

Преди 60 години в Рим бяха положени основите на Европа такава, каквато я познаваме днес. Това събитие възвести началото на най-продължителния мирен период в историята на Европа. С Римските договори бе установен общ пазар, където хора, стоки, услуги и капитали могат да се движат свободно, и бяха създадени условия за просперитет и стабилност в полза на европейските граждани.

На тази годишнина Европа поглежда назад с гордост и напред с надежда. За 60 години се изгради Съюз, в който се насърчават мирното сътрудничество, зачитането на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството и солидарността между европейските нации и народи.

Инициативи

За да отбележат Деня на Европа, институциите на ЕС отварят своите врати за обществеността на 6 май в Брюксел, на 13 и 14 май в Люксембург и на 14 май в Страсбург.

Местните служби на ЕС в Европа и в целия свят организирват множество дейности и прояви за всички възрасти.

Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други прояви, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.

Вижте какво и къде се случва в Австрия по случай Деня на Европа: www.zukunfteuropa.at

Химн на Европа

През 1972 г. творбата на Бетховен е избрана от Съвета на Европа за Европейски химн, а през 1985 г. – и от тогавашната Европейска общност (след 1993 г. Европейски съюз)

„Ода на радостта“ (на немски: An die Freude) е ода, създадена през 1785 г. от немския поет, драматург и историк Фридрих Шилер, прославяща братството и разбирателството на цялото човечество. Одата е най-добре позната от музикалната композиция на Лудвиг ван Бетховен във финалното Presto на неговата „Девета симфония“.

Български превод
Асен Разцветников

Радост – ти дете на Рая,
ти, божествен ясен плам!
Ний пристъпваме в омая,
о, богиньо, в твоя храм.
Твоя светъл чар споява
туй, що светски нрав дели,
братя всички люде стават,
щом с крила повееш ти.

Хор
Прегърнете днес, о, люде,
целий свят вий със любов!
Братя, звездния покров
крие Бог – там Бог е буден:
Кой чела ви свежда, люде?
Чувате ли божи зов?
Там над звездния покров,
Над звездите, Бог е буден!

Който е честит да има
благ приятел в тежък час,
кой владей жена любима,
с нас да пей – да пее с нас
тоз, що „своя“ назовал би
тук една душа макар!
Който – не: със тихи жалби
да напусне тоз олтар!

Гръд природата разтваря,
радост всичко живо пий –
тичат зли, добри, в превара,
в розовите ѝ следи.
Тя за нас целувки има,
благ другар и гроздов сок,
сласт – за червея незрими,
а за ангелите – Бог.

Бодро, както в небесата,
се понася звездний рой,
както млад юнак – във бой,
в своя път летете, братя!

Хор
Прегърнете днес, о, люде,
целий свят вий със любов!
Братя, звездния покров
крие Бог – там Бог е буден:
Кой чела ви свежда, люде?
Чувате ли божи зов?
Там над звездния покров,
Над звездите, Бог е буден!

Финалът повтаря думите:
Прегърнете днес, о, люде,
целий свят вий със любов!
Братя, звездния покров
крие Бог – там Бог е буден:
Прегърнете
целий свят вий със любов!
Радост – ти дете на Рая,
ти, божествен ясен плам!
Радост – ти дете на Рая!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации