7.2 C
Виена
вторник, 23 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноБългари във Виена събраха средстава за новия православен храм "Св.Иван Рилски"

Българи във Виена събраха средстава за новия православен храм „Св.Иван Рилски“

-- Реклама --

Няма малко и голямо добро, има добри жестове и съпричастност. С тази идея блогът на българите в Австрия „Меланж Булгарен” посвети две разходки от инициативата „Непознатата Виена” на новопостроения български православен храм в австрийската столица. Събраните средства ще бъдат дарени на настоятелството на църквата „Св.Иван Рилски“ за заплащане на част от довършителните работи по вътрешното оформление на новата църква.

Щастливи сме, че променливото време в неделя, 7 май, не отказа желаещите да научат повече за историята на красивата църква „Св.Карл”, за павилионите на Ото Вагнер в стил сецесион на Карлсплац, за световноизвестната Музикферайн, както и за дворците на Шварценбергплац,  за паметника на Незнайния воин и фонтана пред него. Оказа се, че и Карлсплац, и Шварценбергплац „крият” неподозирани подземни тайни. Както винаги, екскурзоводката Диана Пиперова успя да ни изненада с непознати детайли – паметникът на откривателя на шевната машина, стари гравюри на гробище на Карлсплац, най-малкото лозе във Виена.

И ако времето беше благосклонно към гостите на първата разходка в 11.00 ч., то успя да поуплаши част от желаещите да се присъединят към нас в 14.30 ч, защото дъждът заваля десетина минути преди началния час. Въпреки всичко, разходката се проведе – започнахме скрити на сушина под навеса на църквата, но завършихме под слънчевите лъчи на Шварценбергплац.

Екипът на блога на българите в Австрия „Меланж Булгарен” благодари сърдечно на всички приятели, които откликнаха на нашата инициатива. Благодарим и на екскурзоводката Диана Пиперова за нейната щедрост, отзивчивост и съпричастност.

Тези от вас, които въпреки желанието си, не успяха да дойдат и ни се обадиха, за да попитат как все пак могат да подпомогнат идеята ни, могат да преведат своята лепта за църквата и по банков път:

Bankverbindung: Bank Austria, Bulgarische Orthodoxe Kirche „Hl. Iwan Rilski“,
IBAN: AT28 1200 0006 5414 7008; BIC: BKAUATWW

Новата българска църква ще бъде официално открита на 11 юни 2017 от 8.00 ч в присъствието на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския Митрополит Антоний. Тя се намира на Dunklergasse 21 в 12 район на Виена (спирка Längenfeldgasse на линии U4 и U6 на метрото).

За повече информация ТУК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации