17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарски интелектуалци се срещнаха с министър Ради Найденов във Виена

Български интелектуалци се срещнаха с министър Ради Найденов във Виена

-- Реклама --

Posolstvo Radi Najdenov

В рамките на еднодневното си посещение в австрийската столица външният министър Ради Найденов се срещна с представители на българската общност, работещи в областта на културата и образованието. Повод за срещата бе подписването по-рано през деня (14 март) на  нова четиригодишна програма за периода 2017- 2021 година към Спогодбата за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката и младежта, сключена между двете правителства през 2015 г. Сред присъстващите бяха известни творци като Мария Принц, Дора Делийска, Стефан Камиларов, Георги Зюмбюлев, Евгени Шевкенов, директорката на българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена Ирина Владикова, директорката на БКИ“Дом Витгенщайн“ Румяна Конева, представители на българската църква и др.

Ради Найденов, който е бил посланик на България в Австрия в периода 2005-2010, изрази радостта си от срещата и запозна гостите с някои актуални въпроси, свързани с организацията на предстоящите парламентарни избори, приоритетите на българската външна политика и бъдещето на Европейския съюз.

От своя страна присъстващите представиха пред българския външен министър някои проблеми, за чието разрешаване е необходима подкрепата и на българската държава. Такъв е казусът с признаването на българския език за матуритетен в Австрия. Директорката на българското училище Ирина Владикова каза, че през последните години в Австрия изучаването на български език, както и на други чужди езици извън официално определените, е ограничено единствено под формата на свободно избираем предмет. Отменена е и съществуващата досега възможност да се държат матури по т.нар. „малки езици“ като полски, руски и т.н., с което отпадна възможността и нашият език да се нареди сред тях. Асоциацията на българските училища в чужбина вече е изпратила до Европейския параламент Петиция за насърчаване на европейското многоезичие и признаването на българския език и на всички официални езици на Европейския съюз като матуритетни в държавите членки. Ради Найденов обеща да се информира подробно за възможности, с които българската държава може да повлияе за положителното разрешаване на ситуацията.

_____________

Още по темата:

Австрия и България с нова работна програма в областта на културата

Петиция за признаването на българския език за матуритетен в държавите членки на ЕС 

България и Австрия подписаха нова Спогодба за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката

Довиждане, г-н посланик! И успех! – интервю с Ради Найденов

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации