7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарите във Виена също излизат на протест в защита на Пирин

Българите във Виена също излизат на протест в защита на Пирин

-- Реклама --

protest

 

На 1 март министърката на околната среда и водите в служебното правителство Ирина Костова подписа решение, с което изпрати проекта за актуализация на плана за управление на Национален парк „Пирин“ във Висшия експертен екологичен съвет без преди това да му направи екологична оценка. В мотивите си Костова обосновава липсата на оценка така:“няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве“.

Служебният премиер Огнян Герджиков оправда действията на Костова с това, че „решението не е окончателно“, и допълни, че „изоставаме от Европа“ заради липсата на позволение за втори лифт на Банско. „Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли“, критикува той, цитиран от dnevnik.bg.

По повод това безобразие природозащитниците в България обявиха протест в защита на парка. Според тях новият план позволява много по-голямо застрояване и сеч в рамките на парк „Пирин“ с цел разширяване на съществуващата ски зона. Надсловът на проявата, организирана от коалиция „За да остане природа в България“, е: „“Екологичната оценка е вредна за здравето – на МОСВ“.

В знак на солидарност група българи, живеещи във Виена, организират такъв протест и в австрийската столица. Те са създали събитие във Фейбук „Виена в защита на Пирин“. В социалната мрежа те призовават: „Приятели, нека изразим отношението си към безпардонното политическо безочие, проявено преди дни от служебния министър на околната среда и водите. Разпореждане на министър Ирина Костова обяви за ненужна екологичната оценка на проекта за нов план за управление на национален парк Пирин. Проектопланът в този си вид позволява строителство върху 12,5 пъти по-голяма площ от досегашната и сеч в горите върху 60% от площта на парка. Екологична оценка в този случай е задължителна според Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Моралната оценка оставяме на вас.“

Протестът във Виена ще се проведе на 6 март от 18 ч. пред църквата „Карлскирхе“, Kreuzherrengasse 1, 1040 Vienna, Austria

Припомняме, че през 2012 г. българските студенти във Виена само за ден организираха протест срещу скандалните поправки, направени тогава, в Закона за горите. Под надслов „Планината не е кюфте“ те се събраха в Пратера и изразиха своята гражданска позиция.

Националният парк „Пирин“ е със защитен статут като част от световното богатство на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ООН). Новият план за управление трябва да задава правилата какво може и какво не може да се прави в националния парк през следващите 10 години.

_____________

Още по темата:

Спрете да пипате горите!

Българската Виена в подкрепа на протеста срещу Закона за горите

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации