9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаВиена: Подадени са заявления за рекорден брой избирателни секции

Виена: Подадени са заявления за рекорден брой избирателни секции

-- Реклама --

Приключи предварителното подаване на заявления за избрана град и секция за предстоящите на 26 март парламентарни избори

Текст Жулиен Желев

Рекорден брой заявления (1014) бяха подадени през интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) за откриването на 11 избирателни секции на територията на Република Австрия. Прагът от необходимите по закон 60 валидни заявления преминаха още преди крайния срок Линц, Грац, Залцбург, Брегенц, Инсбрук и секцията в сградата на Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена. Секциите в сградите на Посолството на РБ, на Постоянното представителство на РБ към международните институции (Rechte Wienzeile 13,1040) ще бъдат разкрити автоматично.

CIK

След проведени активни допитвания от доброволците към гражданската инициатива „Гласувай без граници“ във Виена, големи усилия се насочиха за разкриването на избирателна секция в 21/22 квартали (Флорисдорф/Донаущадт), в последствие се отбеляза и активно подаване на заявления и за 10 (Фаворитен) и 19 квартал (Дьоблинг). И така трите квартала успяха да съберат необходимите 60 заявления и сънародниците ни там са на път за първи път да имат възможността да гласуват по-бързо и удобно и така да се ускори и целият избирателен процес в столицата.

statistik

Заявления за рекорден брой нови секции събраха още диаспорите ни във Великобритания, Италия, Малта, Франция, САЩ, Швейцария, Швеция, а в Гърция изравниха досегашния си рекорд. До 3 март ръководителите на Дипломатическите или консулски представителства трябва да изпратят мотивирани предложения до ЦИК за местата, в които следва да бъдат образувани секции за гласуване извън страната, а ЦИК от своя страна да провери данните.

На 4 март ЦИК на свое заседание окончателно ще определи местата в държавите, в които ще се образуват секции и броя им във всяко място. След това до 7 март избирателните секции извън страната ще се образуват със заповед от ръководителите на мисиите ни.

Припомняме, че за да упражните вота си на 26 март не е нужно да сте подали предварителното заявление.

Очаквайте допълнителна информация!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации