17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноЗащо е важно да подадем заявление за гласуване на предстоящите на 26...

Защо е важно да подадем заявление за гласуване на предстоящите на 26 март парламентарни избори

-- Реклама --

izbori 2017Българските граждани, живеещи зад граница, които желаят да гласуват в предстоящите на 26 март избори за Народно събрание, вече могат да подадат заявление и по електронен път. Срокът за това, както и за подаването на заявлението лично в съответното дипломатическо или консулско представителство или чрез изпращане по пощата, e 28 февруари 2017 г.

Електронното заявление се подава чрез официалната интернет-страница на Централната избирателна комисия ТУК

В заявлението избирателят вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или по лична карта, единния си граждански номер и постоянния си адрес в Република България. Попълването на адрес в Австрия не е задължително.

На сайта на ЦИК може да се направи и справка – по ЕГН  или по страна, дали подаденото заявление е потвърдено.

Заявлението за гласуване извън страната може да бъде подадено и чрез писмено заявление по образец лично или изпратено по пощата чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната държава. Адресът на българското дипломатическо и консулско представителство във Виена е: Schwindgasse 8, 1040 Wien, Österreich.

Защо е важно подаването на заявление?

Заявленията за гласуване са изключително важни, защото те пестят време в изборния ден – комисията попълва по-малко данни и така не се образуват големи опашки в секциите.

Важно е да се знае, че подаденото заявление не обвързва със задължение за гласуване, а служи предимно за отваряне на нова изборна секция. Според Избирателния кодекс при съгласие от приемащата държава (в случая Австрия) и получаването на минимум 60 заявления е възможно разкриването на нови избирателни секции. Това е шанс за сънародниците ни в Линц, Грац, Инсбрук, Залцбург, Брегенц и други населени места да упражнят правото си на глас.

Затова и подаването на заявление е израз на солидарност и подкрепа, тъй като дава шанс на българите, които искат да гласуват, да го направят в удобно за тях място. Освен това подаденото заявление не обвързва да се гласува на посоченото място – лицето може да упражни правото си на глас в която и да е друга секция, в която и да е друга държава в чужбина.

Още една секция във Виена?

Разкриването на познатите четири избирателни секции във Виена – в БКИ“Дом Витгенщайн“, в Търговското представителство и Постоянното представителство на Rechte Wienzeile 13, както и в сградата на посолството Schwindgasse 8 става автоматично по силата на закона и за тях не е нужно събиране на заявления. Наши сънародници са заявили желание за нова избирателна секция в 21 или 22 район на Виена. Ако това искане бъде подкрепено с 60 заявление, българите в този регион ще могат да гласуват бързо и лесно без да се налага да пътуват до центъра на столицата, където се намират останалите секции.

Припомняме, че Посолството на Република България във Виена набира кандидатури на български граждани за членове на Секционни избирателни комисии от градовете Виена, Линц, Грац, Залцбург, Инсбрук и Брегенц (поне 24 човека за Виена и по пет за останалите градове). Кандидатурите ще бъдат предложени на Централната избирателна комисия, която със свое решение ще определи съставите на СИК. Крайният срок е 15 март 2017 г. Повече информация ТУК

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации