14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗа пети път Албена Данаилова ще бъде концертмайстор на световноизвестния Новогодишен концерт...

За пети път Албена Данаилова ще бъде концертмайстор на световноизвестния Новогодишен концерт на Виенската филхармония

-- Реклама --

За пети път българката ще изведе оркестъра на Виенската филхармония на сцената на Златната зала в Музикферайн

снимка Тери Линке
снимка Тери Линке

И тази година новогодишният концерт на Виенската филхармония ще бъде повод за гордост за хиляди българи по цял свят. Българска цигуларка Албена Данаилова заедно с колегата си Райнер Хонек ще изведе музикантите на сцената за концертите на 30  и 31 декември, както и на 1-и януари 2016 г. Това е петото участие на българката в Новогодишния концерт след като през 2008 г. спечели конкурс за концертмайстор на оркестъра на Виенската филхармония. Така тя стана първата жена концертмайстор в 140-годишната история на известния със своя консерватизъм оркестър. На 1-и януари зрителите ще могат да видят талантливата цигуларка на първия ред на сцената в Голямата зала, наречина още Златната зала, на Музикферайн. Това ще бъде 59-ият Новогодишен концерт на Виенската филхармония и ще бъде излъчен в 90 страни по света и гледан от повече от 50 млн. зрители.

Albena 2

„Никога няма да забравя първото си участие в Новогодишния конецерт – вълнението и емоцията бяха невероятни“, сподели за читателите на Меланж Булгарен Албена Данаилова. „Всеки следващ път носи нови открития и нови преживявания, защото атмосферата в празнично украсената зала е неповторима“.

За първи път на диригентския пулт ще застане венецуелският маестро Густаво Дудамел. 35-годишният Дудамел ще бъде най-младият диригент в 76-годишната история на новогодишните концерти във Виена. На 35 години той записва името си сред исторически фигури, като Клеменс Краус, Херберт фон Караян, Лорин Мазел, Зубин Мета, Николаус Харнонкурт, Клаудио Абадо, Жорж Претр, както и първия неевропеец, дирижирал на тези концерти – Сейджи Озава, а също и диригентите от поколението на родените през 40-те, като Рикардо Мути,  Даниел Баренбойм и Марис Янсонс. Съвместната творческа дейност на Густаво Дудамел с Виенската филхармония започва още през 2007 г., когато той дирижира оркестъра за първи път на Фестивала в Люцерн, а четири години след това дебютира и в редовните концерти на ансамбъла. През 2012 г. Дудамел бе основната фигура в Летния концерт в двореца Шьонбрун и две години по-късно изведе състава в Япония на традиционната седмица на Виенската филхармония, провеждана там.

Празничният концерт, който се провежда в първите часове на Новата година, традиционно представя вечната музика на композиторите от семейство Щраус. На 1 януари 2017 г., освен творби на композитори от легендарната фамилия Щраус, ще прозвучат и произведения на Франц Лехар, Емил Валдтойфел, Франц фон Супе, Карл Михаел Цирер и Ото Николай. Както всяка година в програмата са включени и изпълнения на солистите на балета при Виенската опера. Филмът, създаден специално за антракта на Новогодишния концерт, този път е посветен на Виена и на ритъма на валса, който присъства навсякъде в австрийската столица. Освен това през 2017 г. се навършват 150 години от премиерата на може би най-популярният валс в света – „На хубавия син Дунав“ на Йохан Щраус-син, който традиционно се изпълнява на бис по време на Новогодишния концерт. Залата ще бъде украсена с 30 000 стръка цветя, отгледани във виенските общински оранжерии.

БНТ ще излъчи концерта пряко от 12:15 ч. Звукозаписната компания Sony Classical вече обяви, че ще пусне на пазара аудио и видео записа на концерта още на 9 януари 2017 г.

В текста е използвана информация на EuroComm PR

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации