5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияРецепти за празничните трапези от ARIWA Markt

Рецепти за празничните трапези от ARIWA Markt

-- Реклама --

Наближават едни от най-светлите празници – Коледа и Нова година. За нас, българите, те са свързани с една особена тържественост, с домашен уют и уханието на гозби. Трапезата на Бъдни вечер и Коледа е натоварена с дълбока символика и ритуални действия, целящи да подсигурят благополучието на дома и семейството.

praznik

По традиция на Бъдни вечер на масата се слагат нечетен брой постни ястия и се приготвя питка с пара – на когото се падне тя – той ще е големият късметлия през следващата година. На Коледа вече се яде месо, а в баницата се слагат дрянови клончета за късмет.

Макар и далеч от родината, имаме възможност да спазим българските обичаи и да се снабдим със специфични български продукти. Достатъчно е да се отбием в ARIWA Markt във Виена или да се обадим по телефона, за да поръчаме необходимите ни продукти за празниците. Така ще имаме и сарми, и пълнени чушки, и ошав, и туршия, вкусни луканки и суджуци, кори за баница и баклава, отлежало вино и ароматна ракия.

food1-600-x-337

В случай, че се колебаете какво и как да приготвите, ето няколко изпитани рецепти от екипа на ARIWA Markt:

Содена питка за Бъдни вечер

Продукти: 400 мл. хладка вода, 2 с.л оцет, 1 ч.л сол, 1 ч.л бакпулвер, 3 с.л олио,

Приготовление: Брашното се пресява заедно със солта и бакпулвера и се оформя на купка, в която се прави кладенче. Содата се гаси с оцета в чаша и към сместа се прибавя олиото. Тази смес се изсипва в кладенчето заедно с водата и се омесва гладко тесто, което се оставя да почине около 10 минути. Добре измитата паричка се овалва в брашно и се замесва. Тестото се разстила в намазнена тава и отгоре се набожда с вилица. По желание питката може да се украси с различни мотиви от тесто (брашно и вода). Пече се в загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. След като питката се извади, покрива се с кърпа и се оставя да изстине.

Oksana-pitka

Баница с кашкавал и сирене за Нова година

Продукти: 400 гр. кори за баница „Бела”, 5 яйца, 1 ч.л сол, 400 гр. кисело мляко, 1 к.л сода бикарбонат, 200 гр. кашкавал, 200 гр. сирене, щипка черен пипер,.

Приготовление: Всички продукти се смесват. Корите се заделят по три, намазани с масло между тях, се навиват на руло с плънка между тях и се навиват на охлюв в намаслена тава. Баницата се залива с плънката и отгоре. Пече се в предварително загрята на 170 градуса до готовност.

Лозови сарми с орехи и стафиди

Продукти: 250 гр. ориз, 1 голяма глава кромид, 50 гр. орехови ядки, 50 гр. стафиди, 8-10 супени лъжици олио, 1 ч.л сух копър, лозови листа за завиване;

За подлучения доматен сос: 1-2 с.л доматено пюре, 2 скилидки чесън, 2 с.л олио, сол на вкус

Приготовление: Лукът се нарязва на ситно и се запържва в сгорещеното олио за 1-2 минути, след което се прибавя изчистеният и измит ориз, който се запържва докато стане стъклен. Залива се с 250 гр. вода, изчаква се оризът да я поеме и се прибавят едро нарязаните орехови ядки и стафиди. Сместта се овкусява с копър и се разбърква.

Лозовите листа се разгъват върху кухненския плот и върху всяко от тях се поставя по една лъжица от плънката и се завиват на сармички като се притискат с длан, за да се стегнат. Подреждат се в тенджера и върху тях се слага чиния. Заливат се с около 700 мл. вода и се варят на слаб огън около 20-30 минути.

За соса: чесънът се реже на тънки филийки и се запържва за 20-30 секунди в сгорещеното олио. Добавя се доматеното пюре, разбърква се и се изчаква докато кашата стане зърнеста, след което се отстранява от огъня.

5-10 минути преди сармите да са напълно готови се заливат с доматения сос.

Ястието може да се сервира както топло, така и студено.

sarmi

Зелеви сарми с булгур и грах

Продукти: 1 голяма кисела зелка, 2 сладки сухи чушки, 1 люта суха чушка, 1 к.ч. олио, червен пипер на вкус, около 500 мл зелев сок
За плънката: 300 г булгур, 200 г грах, 2 глави лук, 100-150 мл олио, 50 г орехови ядки, 2 щипки кимион, 1 ч.л. черен пипер, 1/4 буркан стерилизирани домати, 1 1/2 ч.л. джоджен, 1 ч.л. чубрица, 7-8 стръка магданоз, черен пипер на вкус.

Приготвление: Нарязаният на едро лук се задушава в предварително загрято олио за 3-4 минути под капак на слаб огън. Изсипва се булгурът, запържва се за 1 минута и се добавят смлените орехови ядки. Запържва се леко, подправя се с кимиона, черен пипер, червения пипер, разбърква се и се наливат 200 мл гореща вода. Щом булгурът поеме част от водата, се слагат пюрираните домати, ароматизира се с джоджена, чубрицата и наситнения магданоз и се изсипва грахът.

Почистват се кочанчетата  на зелевите листа, в средата им се слага от плънката и се завиват сърми, пълнят се и сухите чушки. Слагат се в тенджера, на дъното на която са подредени кочанчетата  и наситнената сърцевина на зелката, и се наливат зелевият сок и водата, така, че да ги покрие. Добавят се лютите чушки, сипва се запърженият в олиото червен пипер. Затискат се с чиния и се варят до готовност.

Боб по велинградски

Продукти: 250 гр. смилянски боб, ½ ч.ч зелев сок, 3 печени чушки, една люта чушка, една глава лук, 1 скилидка чесън, 1 щипка млян кимион, 1 ч.л сушен джоджен, 6-7 с.л олио.

Приготовление: Бобът се накисва за една нощ, след което водата се изхвърля и се слага нова. Когато тя заври, отново се изхвърля и бобът се залива с 1,5 литра студена вода. Свареният боб се отцежда и се охлажда със студена вода. Приготвя се заливка като лютата чушката се запича на сух тиган и се начупва. В купа се налива зелевият сос и се размесва със счуканият чесън, олиото и подправките. Бобът се поставя в купа заедно с нарязаните на полумесеци лук и печените чушки, нарязани на ивици. Разбърква се и се залива със заливката. Оставя се да престои на хладно място поне 30 минути преди сервиране.

От къде да купим продуктите?

Всички продукти и подправки могат да бъдат намерени в Ariwa Markt  на адрес Sechshauserstr.122 в 15-и район на Виена (спирка Шьонбрун на линия U4 на метрото).

С екипа на магазина може да се свържете на телефони 0699193 327 86 или 01/ 941 81 90 или да пишете на електронен адрес ani_ramo@abv.bg

За поръчки над 30 евро доставката във Виена е безплатна.

В случай, че живеете извън Виена, свържете се с екипа на магазина и поръчайте. Няма надценка за изпращането на пратката, доплащате само пощенските разходи по официалните тарифи на австрийските пощи. За да сте сигурни, че ще имате всичко необходимо навреме, обадете се още сега. Пощите са натоварени предколедно, затова не отлагайте поръчката за последния момент.

ПР материал

__________________

Още по темата:

В ARIWA markt ще намерите богат асортимент продукти за предстоящите празници

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации