17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИ отново Александър Ван дер Белен печели изборите в Австрия

И отново Александър Ван дер Белен печели изборите в Австрия

-- Реклама --
снимка Die Presse
снимка Die Presse

Текст Кристина Угринова

След турболетните месеци, в които беше решено, че заради нередности в преброяването на бюлетините, изборите от 22 май ще трябва да се повторят, а втората дата беше променена отново, цялата изборна сага приключи на 4 декември 2016. За тези, които се интересуват от политическия живот на Австрия – до болка познати са и двамата кандидати. Накратко: Норберт Хофер от дясната синя Партия на свободата срещу Ван дер Белен – независим кандидат, но стоящ близо до линията на Зелената партия. След най-дългата президентска кампания в историята на Австрия Ван дер Белен отново победи Хофер.

Правейки кратък анализ на изминалите медийни дебати и изяви на двамата кандидати, репликите и аргументите им един срещу друг и идеите, които защитават – се наблюдава някак неяснота и липса на сила и съдържателност на изказа им. Изглежда, словестните битки се свеждаха до това кой е нацист и кой не е. При сините имаше и миналия месец доказани незаконни действия, които се изразиха в разпращането на партийни и-мейли до австрийци, живеещи извън страната. Дискусията се въртеше и около идеята за отнемането на имунитета на Норберт Хофер и партийния председател на Сините – Ханс Кристиан Щрахе. Този въпрос беше разрешен, като беше показан друг виновник, отговорен за разпращането на имейлите.

След като Тръмп спечели изборите в Америка преди две седмици, политическата атмосфера в Австрия се промени. Екстремно мислещите, противниците на сегашната политика спрямо бежанците и като цяло хората, пребиваващи тук, бяха някак си оправдани и изборът на Хофер изглеждаше напълно реален. В края на вечерта се оказа, че Ван дер Белен дори спечели с по-висок процент от миналите избори – 53,6%, а Хофер остана с 46,4%. Виенчаните се гордеят, че целият град е зелен (цветът на победителя от изборите)- 63,6%.

При анализ на изборите става ясно, че ако бяха гласували само жени, Ван дер Белен щеше да получи 60% от гласовете, а ако бяха гласували само мъже – мнозинството щеше да избере Хофер. Интересен е и фактът, че 58% от избирателите на Хофер са с ниска степен на образование, а при Ван дер Белен 78% имат минимум матура и по-високо образование. Данните са от последното представително проучване на Института по стратегически анализ и СОРА. Именно тук най-добре си проличават разликите между двамата кандидати. Популизмът не винаги печели, не стига само да се назоват и изопачат проблемите, нужно е доста повече, за да се спечелят тези, които се интересуват, тези, които не се плашат от проблемите, а са готови да ги решат.

Първите отзиви след изборите бяха очакваните – разум над екстремизъм, единство пред фракции и т.н. Най-важният извод от изборните резултати относно бъдещето на Австрия и не само нейното, но общото бъдеще на Европа е, че хората единни са по-силни и едно общество, което бива обединено от различията, се справя по-лесно и по-добре с трудностите, които предстоят. Новоизбраният бундеспрезидент Александър Ван дер Белен сподели в едно от първите си интервюта след избора, че иска в края на мандатата му след 6 години, хората да го описват като „Нашия бундеспрезидент“ а не „Бундеспрезидента“. Една от неговите най-важни задачи е да обедини различията на обществото и да покаже, че всички са равни дори и да споделят различно мнение. Това е ясно адресирано към избирателите и подкрепящите лагера на Хофер и Щрахе.

От своя страна партийният шеф на Сините отбеляза в пост в социалните мрежи с нетипично мек и неутрален тон, че няма губещи от резултата на изборите, има само победители и Ван дер Беллен ще бъде президент на всички австрийци и австрийки, защото шансът, който те ще дадат на новия президент, е и нов шанс за демокрацията.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации