18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВече попълваме заявления за български лични документи онлайн

Вече попълваме заявления за български лични документи онлайн

-- Реклама --

Във връзка с разработен проект на Дирекция „Консулски отношения“ на МВнР, Консулската служба на посолството във Виена разполага с инсталиран QR-четец, който дава възможност на българските  граждани да попълват електронно заявление за български лични документи

Текст Жулиен Желев

bld

От 1-ви декември 2016 г българските граждани в Австрия ще имат възможност да попълнят по електронен път заявлението, необходимо при издаване на нова лична карта и международен паспорт, да отидат в Консулска служба в предварително уговорен ден и час и така да избегнат чакането на опашка и попълването на хартиеното заявление, съобщават от посолството на България в австрийската столица.

Попълването на електронното заявление ще се извърша през специално разработения сайт на Министерство на външните работи (МВнР) – http://www.consulatebg.eu по следния ред:

  1. Въвеждате внимателно личните си данни (име, адрес, семейно положение, телефон и т.н) и посочвате какъв документ искате да ви бъде издаден
  2. Разпечатвате попълненото заявление, след което системата генерира уникален QR код, който трябва да копирате и чрез същия сайта си запазвате ден и час за среща в консулството
  3. Там ще Ви направят снимка и ще ви вземат пръстови отпечатъци за новия личен документ

Плащането на таксите за новите документи също ще става на място. Цените, както и допълните документи и условия за издаване на нов личен документ (паспорт, лична карта, временен паспорт) са обявени на сайта ТУК

Новата система се тества паралелно в още 17 консулски служби, сред които са едни от най-натоварените такива, а именно в Германия, Англия, Испания, САЩ и Турция. Тя има за цел да се избегне ръчното писане на заявления, да намали опашките в консулствата като се намали времето за обработване на документи от служителите в консулствата.

Тези, които нямат възможност да си попълнят заявленията и да си запазят час онлайн, ще могат да продължат да го правят на ръка и на място в рамките на работното време на консулските служби след предварително запазен час по телефона.

Срокът за издаване на личен документ от консулската служба е до 90 дни, но може да бъде доставен значително по-бързо в съответното посолство на Република България (до 60 дни) чрез лицензираната куриерска фирма (DHL), с която Министерството на външните работи има сключено споразумение. Услугата за доставяне на българските документи за самоличност включва само и единствено ускореното транспортиране на пратката, но не и ускореното издаване на документа за самоличност.

Припомняме, че от началото на годината заработи и още една електронна услуга на МВнР, чрез която може да се подава електронно заявление за издаване на лични документи без да е нужно да се ходи на място, но изисквания като електронен подпис, издаден от България, и снети необходими биометрични данни за предишен документ, правят услугата към този момент практически почти недостъпна до българите зад граница. Отговорът на Външно министерство пред БГНЕС е, че „системата работи в лабораторни условия и се изчистват малки бъгове“. Финалният вариант ще стане факт в началото на 2018 г.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации