10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИзложба, посветена на 40-годишнина от създаването на БКИ"Дом Витгенщайн", събира австрийски и...

Изложба, посветена на 40-годишнина от създаването на БКИ“Дом Витгенщайн“, събира австрийски и български творци

-- Реклама --

ausstellung

Празничният месец  декември започва за БКИ „Дом Витгенщайн“ с едно изключително събитие, посветено на 40-годишнина от създаването на Културния институт. Седем  талантливи и известни автори от различни жанрове на изобразителното изкуство – шестима австрийци и  забележителният живописец на приказния свят – българинът Стоимен Стоилов,  се обединиха  в идеята да представят най-добрите тенденции  в съвременната живопис, скулптура и инсталационни обекти. Изложбата „Арттрансформации 16/17“ поставя началото на поредица от творчески прояви, които ще се проведат през 2017 г, за да се отбележи 40-годишния юбилей.

За творците

СТОИМЕН СТОИЛОВ (живопис) отново ни потапя в необятния свят на митологията,  но и разкривайки богатството от образи в сюжетите на Комедия дел арте. Сюрреалистично-фантастичните му сцени са населени от приказни персонажи, маски и маскарадни костюми.

МАРТИНА МАРА БРАУНС  с „ОБЕКТИ“  „ изправя“ своите кибритени клечки и ги оживява с индивидуални лица. Символично те са раздвоени:  от една страна те са носители на загряващата позитивна енергия, която възпламеняването им създава, от друга предупреждават за опасността от неконтролирания огън .

АДОЛФ ТУМА  (живопис), избира пътя на спокойната поезия, съчетавайки абстрактни и реални  представи, довеждайки ги до един сюрреалистичен изобразителен език. Прецизен в рисунъка си (той е един от най-добрите художници, създавали пощенски марки), Туна разкрива метафората на художническото си мислене и с отворени обятия подканва зрителя по пътя към приказното и сюрреалистичното.

ЕРИКА ЗЕЙВАЛД (живопис) представя комбинация от фигуративни елементи, които на пръв поглед не могат да бъдат разпознати. Това е място наситено с тела, дрехи, светлина, сенки. Границите на времето и сферите са изместени – мисълта и измисленото се преплитат. Мъртвото и живото  влизат в един контекст на съвременните обществени  конфликти особено в триптиха „ Преминаване, ситуации на бягството, промяна“.

ЙОХАН КАРНЕР (живопис) представя геометричната форма на кръга  като фокус на случващото се. Красотата на живота и на света според него трябва да се отразява чрез живописта. Същевременно картините му са по-скоро абстракции. Кръгът в тях за него е символ на завършеността  и безкрая. Той разработва и своя собствена техника на използването на специална смес от цветни пигменти и епоксидна смола, която придава особена форма на специфично разтичащите се цветове.

РУДОЛФ ВАЙЗГРАБ (инсталации) отнася  своите линеарни структури към формите на човешкото тяло. Като мембрана инсталацията дефинира областите на преминаване на миналото и настоящето, на уплътняването и експанзията, на пропускливостта и отдръпването.

УЛРИХ ГАНЗЕРТ (живопис) се фокусира преди всичко върху предмета, неговата абстракция и орнамет. С брилятна техника той пресъздава спомени от своето детство в реалистични картини и фантастични пейзажни сцени.

„Арттрансформации 16/17“

Изложбата се открива на 1.12.2016 (четвъртък) от 18.30 ч в БКИ „Дом Витгенщайн“, 1030 Виена, Parkgasse 18

Куратор: Хартвиг Кнак, изкуствовед, куратор на свободна практика

Откриване: Ернст Волер, Председател на Общинската комисия за култура, наука и спорт към Община Виена

Финисажът ще се състои на 24.1.2017 г.  от 19.30 ч.  с дискусия с Хуберт Кристиян Ехалт и Улрих Ганзерт по темата „ АКТУАЛНОТО ИЗКУСТВО МЕЖДУ ЗНАЧИМОСТТА И СЪБИТИЕТО“

Изложбата се организира от дружеството „Приятели на Австрийската академия на науката“ в сътрудничество с БКИ“Дом Витгенщайн“.

Тексът на съобщението е предоставен от организаторите.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации