7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалокултуракнигаМеждународен панаир на книгата - Виена 2016

Международен панаир на книгата – Виена 2016

-- Реклама --

Както всяка година в началото на ноември (10 – 13.11.2016) Виена се превръща в отворена книга. Навсякъде из града има организирани събития в чест на международния Панаир на книгата. В рамките на Donau Lounge (литература и култура от дунавските страни),  неделима част от книжната инициатива, отново ще се радваме на българско участие. Четенето е начин на живот!

buch-wien-2016BUCH WIEN 16 /INTERNATIONALE BUCHMESSE

10.—13. ноември 2016

Messe Wien, Halle D ( U2 Station Krieau)

Панаир на книгата 16

Разнообразието в избора на книги и издателства, интересните дискусии и литературните четения нареждат виенския панаир на книгата сред едно от реномираните места за съвременна литература. Акцентът на книжното събитие не е само реклама на новите печатни издания, а е преди всичко удоволствието от четенето. Затова вниманието към малкия читател е специално и програмата на панира е наситена със прояви, свързани със света на детската книга и нейната пъстротата от езици.

В Централната библиотека във Виена има колекция от детски и юношески книги (детска библиотека на световните езици) на над 40 езика. Диапазонът на наличните четива е широк – от арабски и фарси, до корейски, унгарски и удру. Разбира се има и богата славянска секция, която включва и популярни детски книжки на български език.

buch-wien-2016-foto-s-hora

Donau Lounge – Литература и култура от дунавските страни

е част от Панаира на книгата и основната му задача е да представя автори от държавите, през които преминава река Дунав. На самостоятелен щанд и винаги с интересна програма Donau Lounge кани своите почитатели на литературно пътешествие. Сред гостите тази година е българският автор Калин Терзийски и австрийският Ilija Dürhammer.

Българските книги и автори се представят на панаира на книгата във Виена с активното съдействие на БКИ „Дом Витгенщайн“.

spiashtata-krasavitza
Стефания Спарова

В рамките на програмата за малчугани на Панаира на книгата –Kinder lesen Märchen entlang der Donau Стефания Спарова ще прочете на български език приказката „Спящата красавица”.

Знаете ли, че „Спящата красавица” е народна приказка, преразказана първо от Шарл Перо, а после и от братята Грим. Между двете писмени версии има значителни разлики и вариантът на братя Грим е по-разпространения. Докато при братя Грим историята свършва със събуждането на принцесата, то при Шарл Перо kraqt e неочакван, защото принцесата дарява принца с близнаци (дъщеря си Аврора и сина си Денят). Когато принцът заминава на война, майка му решава да изяде принцесата с двете ѝ деца. За щастие се намесва икономът на двореца, който поставя на тяхно място една коза с двете ѝ малки козлета и така успява да измами злата кралица.

Кой ли вариант на приказката ще прочете Стефания в неделя?

Вход: свободен

Kinder lesen Märchen entlang der Donau – Kinderbücherei der Weltsprachen

13.11.2016, Sonntag 11:00 – 12:00, BKI „Haus Wittgenstein“, Parkgasse 18, 1030 Wien

kaln_terziiski-crop-u23311Калин Терзийски – “Лудост” ( Kalin Terziyski-Wahnsinn), 2011

„Лудост“ е вторият роман на Калин Терзийски. Той е написан една година след първият му роман – „Алкохол“.

Ако в „Алкохол“ (2010) се разказва историята на дъното, в „Лудост“ се разказва за гмуркането към това дъно. Една история за любовта, която води до полудяване, а полудяването е единствената нормалност в един измъчен свят, лишен от устойчиви ценности. В романа се разкриват отделни истории, които са увлекателни и страшни – за живи и истински хора. Те са съвсем обикновени. Толкова изумителни, че даже не могат да бъдат определени като необикновени.

Калин Терзийски е български поет, писател и сценарист. Роден е на 22 март 1970 г. в кв. Подуене в София, където е и израснал. Завършил е Националната природоматематическа гимназия (НПМГ) в София. По това време пише първите си стихотворения в сюрреалистичен стил „Стихове на тъмно“. Завършва медицина във Висшия медицински институт – София и специализира психиатрия. И двата му романа – „Алкохол” и „Лудост” са автобиографични и са базирани върху опита на автора като психиатър.

Издал е няколко сборника с разкази и три стихосбирки, участва в няколко общи проекта на литературния клуб „Литература*Диктатура“, чиито продукти са три книги.

Номиниран е четири пъти за наградата „Хеликон“ за сборниците си с разкази „Има ли кой да ви обича“ (2009) и „Любовта на 35-годишната жена“ (2010), и за романите „Алкохол“ (2010) и „Лудост“ (2011).

Получава и наградата за литература на Европейския съюз, 2011, която е за „изгряващ“ автор „с не повече от 4 издадени белетристични книги“ и се връчва всяка година на 12 писатели, определяни от национални журита. Българското жури с председател Георги Константинов и членове Иглика Василева, Владимир Зарев, Деян Енев и Стефан Тафров подготвя широк списък с предложения, от които накрая спира вниманието си на книгата на Калин Терзийски „Има ли кой да ви обича“.

Водещ: Cornelius Hell

Kalin Terzyiski– Wahnsinn

12.11.2016, Samstag 15:00, Donau Lounge, Messe Wien, Halle D ( U2 Station Krieau), Messeeintritt (8 Euro)

orpheusIlija Dürhammer – Und Orpheus schweigt. Ein Kurznovellen Roman, 2016

Илия Дюрхамер е роден във Виена през 1969 г., учи немска фиология, музикознание, театрознание, история и класически фиологии. Преподавал е в Университета за приложни изкуства във Виена, също така е бил гост-професор в Централния университет в Будапеща и в София. В момента е учител в гимназия Oberschützen в Бургенланд. Дюрхамер е известен и като куратор на изложби и автор на множество публикации в областта на литературата и историята на изкуството. Пише и романи, проза и поезия.

В последната му книга Und Orpheus schweigt“, 2016 авторът описва живота на Надежда Бауер, която се е посветила на култа към Орфей. Когато случайно младата жена попада в родната страна на баба си – България, митът за античния певец в Родопите оживява чрез срещите й с различни българи и техните съдби. В книгата има общо 27 истории, които са разказани от първо лице. Всъщност това са хората, с които Надежда влиза в досег в отдавна забравената родина на баба си и те успяват да й помагат да разбере, понякога по изненадващ начин, връзката между различните култури, а също така и вътрешното пътуване към себе си.

Ilija Dürhammer – Und Orpheus schweigt. Ein Kurznovellen Roman, 2016

11.11.2016, Freitag 19:00 – 21:00, BKI „Haus Wittgenstein“, Parkgasse 18, 1030 Wien, Eintritt frei.

13.11.2016, Sonntag 12:00, Literaturcafe’,Messe Wien, Halle D ( U2 Station Krieau), Messeeintritt (8 Euro).

Още по темата:

Панаир на книгата 2015 във Виена с интересно българско участие

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации