7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноDer Standard: Проруски социалист води на президентските избори в България

Der Standard: Проруски социалист води на президентските избори в България

-- Реклама --
Бойко Борисов би трябвало да разпусне кабинета, ако иска да спази обещанието си. снимка APA/AFP/THIERRY CHARLIER

Двата най-авторитетни австрийски вестника – Дер Щандарт и Ди Пресе обръщат внимание на провеждащите се в България президентски избори. В поместените от тях материали не се споменава за проведения национален референдум и поставените на него въпроси.

„На балотажа един срещу друг ще застанат проруският кандидат на социалистите (БСП) Румен Радев  и кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева”, пише австрийският вестник „Дер Щандарт”. Той пояснява, че според социологическите проучвания безпартийният генерал Радев води пред своя конкурент, печелейки близо 25% от гласовете.

В материалът, посветен на българските президентски избори, вестникът засяга и въпроса за евентуалната оставка на премиера Борисов. Припомня се обещанието му да се оттегли в случай, че Цачева не води на първия кръг на изборите и се акцентира върху промяната в позицията му след като станаха ясни резултатите от гласуването: „Ако загубим балотажа, още в понеделник ще решим за нови избори”. Цачева потвърди, че ще продължи проеверопейската политика на сегашния президент Росен Плевнелиев, който не се кандидатира за втори мандат.

Лагерът на социалистите празнува изненадващата победа на генерал Радев, тъй като всички предварителни проучвания сочеха, че той ще бъде на второ място. „Радев изглежда сигурен в победата си”, коментира изданието и цитира думите на кандидата, че „хората искат повече сигурност и ефективно работещи институции”, както и позицията му по отношение на бежанците „няма да допусна България да се превърне в миграционното гето на Европа”. Радев, както и българските социалисти (бивша комунистическа партия), подкрепя по-тесните връзки с Москва. По време на предизборната кампания той се обяви за отмяна на европейските санкции срещу Русия, наложени заради конфликта в Украйна, съобщава „Дер Щандарт”

И вестник „Ди Пресе” поставя акцент върху обещаната от Борисов оставка при слабо представяне на неговия кандидат на първия тур на изборите. Изданието цитира предварителните данни на Алфа рисърч, според които генерал Радев има между 24,8 и 26,7 процента, докато Цецка Цачева между 22,5 и 23,5 процента, допълвайки че тепърва ще станат ясни окончателните резултати.

„Безпартийният бивш генерал Радев (53) говори в своята предизборна кампания за по-тесни отношения с Русия. Кандидатът на управляващата партия Цецка Цачева се възприема като прозападно ориентира, подобно на сегашния президент Плевнелиев, който не участва в изборите”, представя кандидат-президентите „Ди Пресе”. През 2018 г. България трябва да поеме предстадателството на Европейския съюз, припомня още изданието.

_____________

Още по темата: 

Der Standard: Една “майка на нацията” за българите

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации