22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалокултуракнигаБългарската общност в Австрия

Българската общност в Австрия

-- Реклама --

В книгата „Българската общност в Австрия – историческо, лингвистично и етноложко изследване”, том 2, авторите на отделните публикации търсят проявите на национална идентичност сред българите в Австрия. Книгата е посветена на поддържането на духовната връзка с родината и на популяризирането на българската култура и традиции в австрийското общество.

%d0%b1%d0%b3-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-2

На 4 ноември т. г. в Зала №2 на СУ „Св. Кл. Охридски” от 17.30 ч. ще се състои премиера на книгата „Българската общност в Австрия – историческо, лингвистично и етноложко изследване”, том 2, излязла от печат със съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина. Книгата е резултат от международен изследователски проект, започнал преди няколко години и осъществен от научен екип с представители на Института за български език и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, както и на Балканската комисия при ААН. Съставители на сборника са Ива Пенкова, завършила социология в Австрия с интереси в областта на миграционните изследвания и Владимир Пенчев от БАН.

Авторите на отделните публикации анализират различните мотивационни модели за трайно установяване или завръщане на сънародниците ни в родината, търсят проявите на национална идентичност и на транснационалност сред „второ поколение” българи на австрийска земя. Обърнато е внимание на част от сдруженията, основани от сънародниците, с акцент върху българските медии и тяхната интеграционна функция. Във втората част на книгата са публикувани интервюта на представители на българската общност във Виена и на ръководителите на българското посолство и БКИ „Дом Витгенщайн”, активно подкрепящи нашите сънародници и техните сдружения в инициативите, посветени на поддържането на духовната връзка с родината и на популяризирането на българската култура и традиции в австрийското общество.

На 25.11.2016 г от 18.00 ч. предстои представянето на книгата и в БКИ „Дом Витгенщайн” във Виена.

Автори: Ива Пенкова, Владимир Пенчев, Елица Караенева, Елица Ценова, Доника Дренчева, София Кирилова, Ана Кочева, Мариана Лазарова, Нора Динчева, Мартина Йорданова.

Für den deutschen Text klicken Sie HIER.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации