8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноЗа късопаметния популизъм на ГЕРБ и българите зад граница

За късопаметния популизъм на ГЕРБ и българите зад граница

-- Реклама --

ГЕРБ днес внесе в Народното събрание поправки в Изборния кодекс. Едната е за премахване на ограничението за разкриване на до 35 изборни секции в чужбина, но това ще важи само за държавите от Европейския съюз (ЕС). По повод последните действия на управляващата партия, свързани с предстоящите президенстки избори и неяснотите около Изборния кодекс публикуваме коментара на журналистката Мария Спирова.

Цецка Цачева, кандидат за президент от ГЕРБ
Цецка Цачева, кандидат за президент от ГЕРБ

Потресаваща предизборна наглост от ГЕРБ – ще се правят на спасители на диаспората в последния час, нима? То бива късопаметен популизъм, бива, ама цял бивол за мезе не бива. Неограничени секции не предлага ГЕРБ – тях си ги имаше. ГЕРБ стройно ги унищожи, за да се подложи на Патриотичен фронт през април. Черното не става бяло, като го натриеш с плюнка.
Ето какво каза Цачева, днес кандидат за президент на републиката, когато бушуваше скандалът #стигатрИКове :
Цитат от „стенограмата на срама“ от коалиционния съвет от април 2016:
ПРЕДС. ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Хайде да се върнем на това що е гражданство. Гражданството е връзката личност и неговата държава. Държавата има територия, в това число в границите ни и в дипломатически и консулски служби. Ние първо трябва да мислим за гражданите, които са в територията, как националната ни сигурност, интересите ни да бъдат съхранени. Извинявайте, но с примера от Гърция не виждам проблем за наш сънародник от Гърция да вземе един автобус и да си дойде за два часа, за да упражни правото си в България.
Ние не забравяме, госпожо.
И глупостите с умните и красивите, и ужасният страх на Борисов от вето – да не излезе правдата по-силна от мускула му.
Ама излезе по-силна, затова цялото правителство е в амок от петък. Вече няма гражданин зад граница, който да се излъже да целуне ръка на Вожда от благодарност – първо ни взимате правата, после по милост уж ни ги връщате, а на нас вече само ни се повръща от вас.
Искате с нас да прикриете отчаяната си нужда от действителни празни вотове, затова се окопавате в абсурдното „Не подкрепям никого“ – да може госпожа Цачева буквално да бъде пратена на Дондуков, яздейки коня на общественото отвращение от САМАТА НЕЯ.
Стига жалки номера. Диаспората не е чадър никому.
Тази сряда Изборният кодекс трябва да бъде преразгледан из основи при съблюдаване на Конституцията и елементарна аритметична почтеност – иначе #избори2016 са в реална опасност.
Помнете 2013, господа депутати. Ние, които ви избрахме, я помним.
Помнете Лондон, господин премиер. Лондон помни Вас.
#ИскамДаГласувам #СъединениетоПравиСилата

Коментарът от страницата на Мария Спирова във Фейсбук се публиква с нейно съгласие.

mariq-spirowaМария Спирова е завършилата Ithaca College и магистратура в Оксфорд (криминология и криминално право). Тя е възпитаничка на софийската класическа гимназия; носител на Reporting Europe Prize 2014 за журналистика. Активен блогър и журналист, живее и работи в Оксфорд, Великобритания.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации